Трамп поднео жалбу Врховном суду због уклањања с гласачког листића у Колораду

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jan.2024, 08:51

Трамп поднео жалбу Врховном суду због уклањања с гласачког листића у Колораду

Бивши председник САД Доналд Трамп затражио је од Врховног суда те земље да интервенише након што га је Врховни суд Колорада уклонио с гласачког листића за републиканску председничку номинацију због његове наводне улоге у нападу његових присталица на амерички Конгрес 6. јануара >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 2021. године. Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci Врховни суд Колорада претходно је саопштио да је ставио своју одлуку на чекање до 4. јануара и да ће бивши председник остати на листићу уколико буде поднео жалбу на пресуду, пренео је Ројтерс.
Подељени Врховни суд Колорада 20. децембра прогласио је Доналда Трампа неподобним за Белу кућу и пресудио да у тој савезној америчкој држави он не може да буде на гласачком листићу на изборима наредне године због одредбе америчког Устава којом се забрањује званичницима који су учествовали у „побуни“ да обављају јавну функцију.
Одлука Врховног суда државе Колорадо односи се само на републиканске страначке изборе, који се одржавају 5. марта, али ће вероватно утицати на Трампов статус на председничким изборима 5. новембра 2024. године, пише Глас Америке.
Осим у Колораду, бивши председник САД дисквалификован је и са избора у држави Мејн, након што је демократска државна секретарка Мејна Шејна Белоуз претходне недеље уклонила његово име са листића у складу са истом клаузулом о побуни коришћеној у Колораду.
Minus 43,6 stepeni u Švedskoj – najhladnija januarska noć u proteklih 25 godina

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Трамп поднео жалбу Врховном суду због уклањања с гласачког листића у Колораду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.