СБ УН позива Хуте да прекину нападе на бродове у Црвеном мору и Аденском заливу

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jan.2024, 08:46

СБ УН позива Хуте да прекину нападе на бродове у Црвеном мору и Аденском заливу

Чланови Савета безбедности УН позвали су данас јеменске Хуте да обуставе нападе на бродове у Црвеном мору и Аденском заливу и упозорили да се тим нападима угрожава регионална стабилност, слобода пловидбе на глобалном нивоу и снабдевање храном. Фото: WikimediaComonns/Dendodge Чланови СБ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << УН су, током првог званичног састанка СБ УН у 2024. години, затражили да Хути ослободе „Галакси лидер“ и његову посаду, јапански теретни брод који се доводи у везу са једном израелском компанијом, а који је заплењен 19. новембра.
Представник САД у УН Крис Лу рекао је да Вашингтон верује да је ситуација достигла „тачку преокрета“, преноси Ројтерс.
„Ови напади имају озбиљне импликације по поморску безбедност, међународно поморство и трговину, и подривају крхку хуманитарну ситуацију у Јемену“, навео је Лу додајући да напади прете да угрозе испоруку помоћи.
Амбасадор Јапана у УН Казујуки Јамацаки рекао је да СБ УН не би требало да дозволи да се наставе напади.
„С тим у вези, и имајуци у виду хитност и важност овог питања, Јапан верује да би Савет безбедности требало да предузме одговарајуце акције како би одвратио додатне претње Хута и одржао међународни мир и безбедност“, навео је он.
Minus 43,6 stepeni u Švedskoj – najhladnija januarska noć u proteklih 25 godina

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак СБ УН позива Хуте да прекину нападе на бродове у Црвеном мору и Аденском заливу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.