Данас је празник Оци – ево који занимљив обичај је везан за овај празник

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Dec.2023, 09:00

Данас је празник Оци – ево који занимљив обичај је везан за овај празник

Последње недеље пред Божић, Српска православна црква и верници обележавају празник Оци, посвећен очевима. Тога дана, деца изнова изражавају љубав и поштовање према својим оцима на начин који подсећа на обичаје Материца. Фото: Pexels Оци имају улогу главних јунака тог дана, када >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се деца труде да пруже посебне поклоне својим татама. Цела сцена дечје креативности и обликовања људских односа плени сваког ко сведочи овом празнику.
Ипак, најпознатији обичај јесте да деца вежу очеве, те да им они за узврат нешто поклоне како би их ослободили.
Празници Оци, Материце и Детинци неминовно се пресликавају кроз породичне обичаје. Тај дан је резервисан за чисту породичну радост и љубав, где домаћице припремају свечане ручкове, а породица се окупља за трпезом.
Традиција везивања и „дрешења“ на празнике Материце и Очеве доприноси вези између чланова породице.
Ови празници, кроз обичаје који обухватају свакодневни живот, граде традицију и културу које јачају породичне везе.
Породица, као темељ друштва, државе и цркве, постаје још јача и здравија, а деца науче важности поштовања и љубави које је породица способна да пружи.
Следећи традицију и делећи радост, верници славе Оци као празник који додаје толико топлине породичном животу.
Upisnica Mileve Marić otkriva njene izostanke i predmete koje je pohađala – srpska naučnica bila je učenica „bez greške“ (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас је празник Оци – ево који занимљив обичај је везан за овај празник се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.