Пет најздравијих врста хлеба Хлеб направљен од целог зрна обично нуди највише хранљивих материја.

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Dec.2023, 11:18

Пет најздравијих врста хлеба Хлеб направљен од целог зрна обично нуди највише хранљивих материја.

У продавницама постоји на десетине различитих врста хлеба, и неки су богатији храњивим супстанцама од других. Фото: Pexels/Marianna Ole Одређене врсте природно су богате влакнима, витаминима и минералима. Друге су направљене од рафинисаних житарица и обично садрже додате витамине и >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << минерале.
Питате се која је врста хлеба најздравија?
Хлеб од проклијалог целог зрна Овај хлеб се прави од целих проклијалих житарица.
Показало се да клијање повећава количину и доступност одређених хранљивих материја. Проклијала зрна неће подићи шећер у крви као друге житарице и могу бити добар избор за особе са дијабетесом.
Поред тога, већина проклијалог хлеба је богата влакнима и протеинима. Као такви, они су заситнији од рафинираног хлеба.
Хлеб од киселог теста Кисело тесто се ствара процесом ферментације који се ослања на природни квасац и бактерије да би хлеб нарастао. Ферментација помаже у смањењу количине фитата, познатих и као фитинска киселина, који се везују за одређене минерале и смањују њихову апсорпцију.
Кисело тесто такође може бити лакше сварљиво од других хлебова. Процес ферментације разграђује неке од угљених хидрата и протеина који се налазе у житарицама, укључујућ и глутен.
Хлеб од 100 одсто целовите пшенице Цела зрна чувају цело зрно нетакнуто, укључујући клице и мекиње.
Мекиње и клице садрже и протеине, масти, витамине, минерале и корисна биљна једињења.
Због тога цела житарице, укључујући целу пшеницу, имају више влакана и сматрају се хранљивијим од рафинисаних житарица, које су обрађене да би се уклониле мекиње и клице.
Овсени хлеб Овсени хлеб се обично прави од комбинације овса, интегралног брашна, квасца, воде и соли.
Пошто је овас веома хранљива и повезана са бројним здравственим предностима, овсени хлеб може бити здрав избор.
Овас је посебно богата влакнима и корисним хранљивим материјама, укључујући магнезијум, витамин Б1, гвожђе и цинк. Влакна која садржи овас, позната као бета-глукан, могу помоћи у снижавању нивоа холестерола, регулацији шећера у крви и смањењу високог крвног притиска.
Хлеб од лана Хлеб од лана, који се првенствено прави од брашна од целог зрна и ланеног семена, један је од најздравијих хлебова који можете да једете.
То је зато што су семенке лана веома хранљиве и нуде бројне здравствене предности. Посебно су одличан извор алфа-линоленске киселине (АЛА), омега-3 масне киселине која се налази у биљној храни.
Велики преглед студија открио је да је висок унос лана повезан са мањим ризиком од срчаних болести,
Znakovi upozorenja da morate smanjiti unos šećera

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет најздравијих врста хлеба Хлеб направљен од целог зрна обично нуди највише хранљивих материја. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.