Инфраструктура железнице Србије: Не пењите се на вагоне

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Dec.2023, 16:20

Инфраструктура железнице Србије: Не пењите се на вагоне

Инфраструктура железнице Србије (ИЖС) упутила је данас упозорење и апел људима да се не пењу на вагоне и да не прилазе контактној мрежи, јер су последице трагичне. Фото: Танјуг/Драган Кујунџић Поводом несреће која се у петак догодила у железничкој станици Ваљево, а у којој је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од последица струјног удара из контактне мреже настрадао 15-годишњи дечак, ИЖС поново апелује и упозорава, посебно младе, да се не пењу на вагоне и не приближавају контактној мрежи изнад пруге, јер тако директно угрожавају своје животе.
ИЖС подсећа да сваке године просечно четири до пет особа, углавном младих, погине или буде тешко повређено од последица струјног удара из контактне мреже приликом пењања на вагоне. „Кроз контактну мрежу изнад пруге пролази струја јачине од 25.000 волти. Да би у таквим ситуацијама дошло до струјног удара, није неопходно да се додирну водови контактне мреже, већ је довољно да се уђе у струјно коло које може да буде и неколико метара удаљено од каблова. Такве ситуације готово се по правилу дешавају приликом пењања на вагоне и последице буду трагичне“, истиче се у саопштењу.
Инфраструктура железнице Србије наводи да са своје стране чини све што је у њеним могућностима да се овакве несреће не догађају.
Како кажу, све железничке станице имају упозорења, а контактна мрежа увек је под напоном, без обзира да ли у станици има вагона или не, или су у њој паркирани стари вагони. „Немогуће је оградити око три и по хиљаде километара пруга и све станице у Србији, да би се овакве несреће спречиле. За тако нечим не постоји било каква саобраћајна, функционална или економска оправданост, нити се то ради било где у свету. Било каквим физичким мерама обезбеђења, нема начина да се такви случајеви спрече, осим да сви буду свесни опасности коју са собом носе пруга, вагони и контактна мрежа и да понашање буде одговорно и прописно“, закључује се у саопштењу.
MUP: Nestručno rukovanje pirotehničkim proizvodima opasno,može dovesti do povreda

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Инфраструктура железнице Србије: Не пењите се на вагоне се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.