Весић потписао споразум са репрезентативним синдикатима у комуналној делатности

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Dec.2023, 11:52

Весић потписао споразум са репрезентативним синдикатима у комуналној делатности

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је са представницима репрезентативних синдиката у комуналној делатности споразум о продужењу рока важења посебног колективног уговора, који ће важити до 25. марта 2027. године, саопштило је данас ресорно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << министарство. Фото: Танјуг/МГСИ/Предраг Митић Споразум су у име синдиката потписали председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије Александар Радојевић и председник Гранског синдиката јавних саобраћајних и комуналних делатности „Независност“ Милан Симић.
„Као председник синдиката, учествујући годинама у разговорима са надлежнима, могу да кажем да овога пута имамо суштински социјални дијалог са министарством, за разлику од других. Далеко смо одмакли у томе, не бавимо се популизмом, већ постоји разумевање са обе стране, а све на корист корисника услуга“ рекао је Радојевић и додао да никада нису тако брзо постигли неки споразум.
Он је напоменуо да су синдикати учествовали и у процесу измена Закона о комуналној делатности, те је у том акту утврђен и Дан комуналних делатности. Председник Гранског синдиката јавних саобраћајних и комуналних делатности „Независност“ Милан Симић изразио је задовољство због продужења важења колективног уговора и истакао да, ако негде постоји социјални дијалог, онда је то у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које би, како је рекао, требало да буде пример другим ресорима како се ради ефикасно, брзо, уз поштовање договора.
Министар Весић је захвалио синдикатима на коректном дијалогу и сарадњи и истакао да никада брже није договорен један колективни уговор.
„Мој је став, још док сам био на функцији у Београду, а и сада, да су синдикати наши партнери, а јавна комунална предузећа наша заједничка кућа и да у оваквим разговорима нема две стране, већ је заједнички интерес да предузећа добро послују на корист грађана. Када смо на истој страни, брз договор је могућ”, истакао је он.
Напоменуо је да се споразумом продужава важење посебног колективног уговора до 25. марта 2027. године. „Овај уговор се тиче готово 80.000 запослених у јавним и јавно-комуналним предузећима и потпуно ће заштитити права запослених, обезбедити њихово учешће у одлучивању у свим важним питањима и обезбедиће да грађани добију боље комуналне услуге”, навео је Весић.
Додао је да се дијалог са синдикатима наставља и да они треба да учествују у свим изменама законске регулативе, јер је коректно да дају своје предлоге, мишљења, сугестије, који се неретко и усвајају, јер синдикати најбоље знају где је и шта потребно.
„Када заједнички градимо нашу кућу и договарамо законе, то значи да смо партнери и онда не треба да чуди што смо се за шест дана договорили о колективном уговору. На овај начин смо показали да влада и репрезентативни синдикати имају исти циљ, да комунална делатност треба буде посебно вреднована, а запослени у тој области поштовани, да имају стално повећање плата и да се заједнички боримо за друга права запослених, како би грађани имали још боље комуналне услуге”, закључио је он.
Momirović dobio nagradu za unapređenje privredne saradnje Srbije sa drugim zemljama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић потписао споразум са репрезентативним синдикатима у комуналној делатности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.