Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 09:40

Миловић о "Рајској бањи": Очекујем да међународна заједница подигне глас и заустави узурпацију

Потпредседник Српске листе и бивши председник општине Звечан Драгиша Миловић каже за РТС да је све могуће на Косову и Метохији, па и то да до зуба наоружани косовски полицајци на Светог Николу упадну у комплекс "Рајска бања", избаце раднике на улицу и предају комплекс >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << приштинској агенцији за приватизацију. Очекујем да међународна заједница, без обзира на потезе Приштине, подигне свој глас, и да се заустави узурпација имовине, каже Миловић.
Привремене институције у Приштини настављају свакодневни притисак на преостале Србе на Косову и Метохији. Подижу се оптужнице за наводне ратне злочине, а нелегалном експропријацијом одузима се српска имовина. Након отимања земље српским домаћинима у Лепосавићу и Звечану, насупрот деескалацији и смиривању тензија, косовска полиција упала је и у "Рајску бању".

Потпредседник Српске листе и бивши председник општине Звечан Драгиша Миловић каже за РТС да је све могуће на Косову и Метохији, па и то да до зуба наоружани косовски полицајци на Светог Николу упадну у комплекс "Рајска бања", избаце раднике на улицу и предају комплекс приштинској агенцији за приватизацију.
"Неко покушава да бањски комплекс узурпира, 60 радника је остало на улици, 60 породица је живело од 'Рајске бање', а 1.000 пацијената је користило бању", каже Миловић.
Према његовим речима, овим потезом се ускраћује људима право на рад и лечење.
"Ово је поступак застрашивања. Не доводе овакви потези до смиривања ситуације. Ово безакоње и употреба силе је на сваком коруку. 'Рајска бања' се налази у зони заштите културног добра. Имамо и непоштовање имовинских права у изградњи пута, без обзира што немају дозволу, да се тај пут гради. То показује да се не поштују ни имовинска ни људска права на КиМ", каже Миловић.
Оценио је да ово што се дешава на КиМ је застрашивање да се Срби иселе са својих огњишта, а све се одиграва пред међународном заједницом.
"Ми немамо слободу кретања, Јариње и Брњак су блокирани. Наши радници у општинама су већ шест месеци на улици. То је једно стање у којем се српски народ налази, а међународна заједница на то не реагује. Све смо ово предочили представницима Квинте", каже Миловић.
Срби са КиМ нису могли да гласају на територији Покрајине, већ су морали своје бирачко право да искористе у општинама централне Србије. 
Коментаришући тај процес, Миловић каже да без обзира на потешкоће које су грађани имали – на прелазима се чекало по четири и по сата – учињено је све да што мање људи искористе право гласа, али да су грађани, како истиче, били упорни и изашли су да гласају.
"Очекујем да економски јака Србија буде једини гарант за опстанак Срба. Наш излазак на изборе значи да желимо да имамо нераскидиву везу са државом Србијом. Очекујем, без обзира на потезе Приштине, да међународна заједница подигне свој глас, и да се заустави узурпација имовине", закључује Миловић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.