Једна од четири играчке садржи опасне хемикалије

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Dec.2023, 09:49

Једна од четири играчке садржи опасне хемикалије

Европска агенција за хемикалије објавила је у последњем извештају да су токсичне материје пронађене у 400 од 2.400 производа који су контролисани у 26 земаља чланица ЕУ прошле године. Фото: Unsplash/trinhhuyhung Утврђено је да једна од четири играчке, као што су лутке, костими, простирке за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << игру и пластичне фигуре, крши законе ЕУ о опасним хемикалијама, преноси ЕУ обзервер.
Националне агенције ЕУ откриле су „превише нивоа опасних хемикалија”, као што су олово и пластификатори, и то у 18 одсто испитаних потрошачких производа. Најчешће контролисани производи који садрже токсичне хемикалије били су електрични уређаји, спортска опрема, играчке и гардероба.
Извештај наглашава како увозници и продавци на онлајн тржишту, укључујући и „Амазон”, имају веће стопе непоштовања правила ЕУ од произвођача и дистрибутера. У 39 одсто случајева, компаније су одлучиле да добровољно повуку своје производе са тржишта, а такође и са својих веб-страница.
Међутим, инспектори из различитих агенција ЕУ издали су принудне мере у четвртини случајева, покренувши формалније и правно обавезујуће радње због непоштовања. Чак 58 најтежих случајева предато је полицији или јавном тужилаштву. Истрага је показала да компаније нису поштовале основно законодавство о хемикалијама у 13 одсто случајева. Међутим, половина кршења прописа односи се на правила за употребу одређених опасних хемикалија у електричној и електронској опреми. Хемијска стратегија ЕУ из 2020. године обавезује да ће забранити употребу најштетнијих хемикалија у потрошачким производима.
Европска комисија је прошле недеље предложила да се измене три закона како би се убрзала ограничења за оне најопасније. Предлог такође има за циљ да повећа сарадњу између различитих агенција ЕУ и побољша прикупљање података о хемикалијама које се налазе у телима људи како би се боље проценили нивои изложености.
„Нове мере ће скратити јаз између идентификације могућег ризика и неопходне регулаторне акције“ саопштила је комисија.
Novogodišnje jelke na udaru klimatskih promena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Једна од четири играчке садржи опасне хемикалије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.