Новогодишње јелке на удару климатских промена

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Dec.2023, 09:42

Новогодишње јелке на удару климатских промена

Производња новогодишњих јелки у малом селу Сурд у северозападној Мађарској угрожена је јер климатске промене доводе до смањења површина под боровим шумама, пише Ројтерс. Фото: Unsplash/kierancwhite Према подацима Националног центра за земљиште, мађарске борове шуме, у којима расту углавном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << обични и црни бор, покривале су 175.804 хектара 2022. године, што је мање у односу на 185.218 хектара у 2019. Више од 10 година раније, тачније 2008. године, те шуме чиниле су 12 одсто свих шумских површина у овој земљи средње Европе, а њихов удео смањио се на 9,37 одсто до 2022.
Глобално загрeвање довело је до све чешћих и јачих суша, али и утицало на појаву бројних штеточина. Њиховим размножавањем доведене су у опасност бројне шуме, али и производња божићних и новогодишњих јелки. Како се наводи, на плантажама произвођача из мађарског Сурда готово је два милиона стабала, а сада су доведени у ситуацију да током године морају чак три пута да спроведу третмане заштите.
Нажалост, смрека је погођена најездом, а и друге врсте борова морају да се прскају, рекао је Јанош Канас, начелник тог места који борове узгаја око 50 година. Навео је да би ове године цена морала да буде увећана за око 20 одсто због трошкова инсектицида, али то није могуће јер су Мађари погођени двоцифреном инфлацијом и неће моћи да издвоје више новца за јелке.
Из Светског фонда за природу у Мађарској објаснили су да тамошња континентална клима није најповољнија за ову врсту дрвећа на које додатни утицај имају климатске промене, односно дуги сушни периоди и топла лета.
Резултат тога јесте да су различити инсекти могли лакше и озбиљније да нападну ова стабла.
Da li je kraj falsifikatima meda na evropskom tržištu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новогодишње јелке на удару климатских промена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.