STOČARI U STRAHU OD OPASNE ZARAZE Variolu doneo šverc, ugroženo 9.000 grla

Izvor: Blic, 13.Jun.2016, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOČARI U STRAHU OD OPASNE ZARAZE Variolu doneo šverc, ugroženo 9.000 grla

Prodaja i kretanje stoke u Pčinjskom okrugu zabranjeni su zbog zarazne bolesti nodularni dermatitis, poznate kao stočna variola vera.

Ova opasna i veoma zarazna bolest, koja je u Srbiju stigla iz Afrike preko Turske, Grčke, Bugarske i Makedonije, prvo je otkrivena u Ljiljancu kod Bujanovca, a u tom mestu, kao i u Izvoru i Lisini kod Bosilegrada, uništeno je 25 zaraženih goveda. Uprkos rigoroznim preventivnim merama koje je država uvela, ugroženo je 9.000 grla na jugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije.

Veterinari iz ovog kraja smatraju da je šverc stoke koji cveta na jugu Srbije jedan od glavnih uzroka što se ova opasna bolest pojavila. Šverc je 2014. doneo i epidemiju plavog jezika.

Stočari ovog kraja su u strahu, jer je stočna variola vera veoma zarazna, prenosi se samo ujedom insekta, ali srećom ne prenosi se na ljude. Zbog epidemije država je odmah formirala Nacionalni štab za sprečavanje širenja i iskorenjivanje bolesti na čelu sa prof. dr Draganom Glamočićem, savetnikom predsednika Vlade za poljoprivredu.

Posle sednice u Vranju, članovi štaba posetili su domaćinstvo Vesne Stojković Stoiljković u Ljiljancu, koja je zbog uništenih sedam umatičenih krava pretrpela štetu od 10.000 evra. Država je najavila da će stočarima nadoknaditi štetu.

- Preduzimamo preventivne mere za sprečavanje širenja bolesti koja se prvi put pojavila u Srbiji - rekao je direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković. Na jugu Srbije cveta šverc stoke, što povećava opasnost od zaraze.

- Iz opština Preševo i Bujanovac pedesetak preprodavaca zgrće velike pare. Iz Srbije se na Kosovo i Metohiju godišnje prokrijumčari više od 20.000 grla krupne stoke. Policija godišnje zapleni oko 200 goveda. Veće količine stoke prevoze se iz drugih krajeva Srbije kamionima - kaže veterinar Miodrag Milković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.