Zbog nevakcinisanja 59 prijava u J.Banatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog nevakcinisanja 59 prijava u J.Banatu

Neprihvatljivo je i nerazumno da u današnje vreme neko dovodi u pitanje najveće otkriće u humanoj medicini, a to su vakcine, kaže dr Slađana Tomoć, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pančevo i ističe da se efekti vakcinacije vide tek kada dođe do slučajeva epidemije poput aktuelne u susednoj Rumuniji. Na teritoriji Južnog Banata podneto je 59 prijava da rodtelji nisu doveli decu na vakcinaciju.

Od kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je vakcina u medicinskim krugovima, broj zaraznih bolesti i smrtnih ishoda je mnogo manji, a neke bolesti su čak i neprepoznatljive. Obuhvat vakcinacijom smatra se dobrom kada je 95 posto vakcinisanih iz grupe koja podleže vakcinaciji, a kada je procenat manji, onda su epidemije izvesne poput ove aktuelne u Rumuniji gde je obolelo preko 3500 ljudi od malih boginja.

"Kod nas u južnobanatskom okrugu, što se tiče MMR vakcine protiv morbile, rubele i parotita, odnosno malih boginja, zauški i rubele, možemo biti zadovoljni jer je obuhvat na kraju godine bio 95 posto", kaže dr Slađana Tomić, epidemiolog.

Ovde se radi o vakcini koju deca dobijaju u drugoj godini, a u revakcinaciji u 7. i tu je obuhvat preko 98 posto u Južnom Banatu, a isti je procenat u Vršcu.

Iako je obuhvat vakcinacijom veliki , još uvek ima roditelja čija deca nisu primila vakcinu pravdajući to navodnim obolenjima koje dete može da dobije, poput autizma. Apsolutno nenaučne činjenice iza ovoga stoje i nije povezano oboljenje autizma sa davanjem vakcine MMR, podvlači dr Tomić i ističe da to ni jednog trenutka ne treba da bude dilema roditelja i o vakcinama mogu i treba da raspravljaju pedijatri, imunolozi, infektolozi i neko ko razume taj problem. Preskakanje vakcinacije neodgovorno je i prema detetu i prema celom društvu.

Za celu teritoriju južnobanatskog okruga ima 59 prijava nadležnoj inspekciji da roditelji nisu doveli decu na vakcinaciju. Posle epidemije nadomak Srbije, posebno Vršca koji se graniči sa Rumunijom, mnogi su promenili svoje mišljenje, kaže dr Tomić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", najveći procenat ostvarene vakcinacije je sa petovalentnom vakcinom, dok je vakcinacija dece protiv malih boginja MMR vakcinom u padu.

U Srbiji trenutno nema registrovanih slučajeva malih boginja, ali je moguća njihova pojava, kažu u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i dodaju da je od početka godine bilo dve registrovane epidemije malog obima sa ukupno 14 obolelih, a poslednja obolela osoba registrovana je u junu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.