Zaštitimo svet vakcinacijom

Izvor: Mondo, 20.Apr.2013, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitimo svet vakcinacijom

Vakcinacijom se na najbrži i najjeftiniji način mogu kontrolisati, odstraniti i iskoreniti mnoge zarazne bolesti i zato predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Guliver/Getty images/Thinkstock

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) obeležava se od 22. do 27. aprila u cilju povećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << obuhvata imunizacijom i zaštite svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz ove ustanove, blizu milion osoba u Evropskom regionu SZO nije vakcinisano osnovim vakcinama i bolesti koje se mogu preventirati vakcinacijom kontinuirano izazivaju obolevanje, komplikacije, čak i smrtne ishode.

"U prethodnim godinama zemlje Evropskog regiona SZO suočene su sa epidemijama malih boginja, rubele, zaušaka koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme. Kako zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju", naglašeno je u saopštenju.

U ovoj ustanovi objašnjavaju da je dobro funkcionisanje imunizacionog sistema jedan od ključnih elemenata za snažan zdravstveni sistem i priprema zemlje za buduće javnozdravstvene izazove, a obuhvat imunizacijom je jedan od indikatora dostupnosti primarne zdravstvene zaštite i procene kapaciteta zdravstvenog sistema.

"Kako epidemije malih boginja i importovanje divljeg virusa dečije paralize predstavljaju i dalje za zemlje Evropskog regiona SZO zajedničke pretnje u oblasti zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom, neophodno je intenzivirati sve aktivnosti predviđene planovima aktivnosti na održavanju statusa zemlje bez dečije paralize i odstranjivanja malih boginja u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

SZO je pokrenula inicijativu za organizovanje Nedelje imunizacije u oktobru 2005. godine sa idejom da se pažnja opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije, u koju se od početka uključila Republika Srbija.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.