Zaoštrava se protest kamiondžija u Kanadi

Izvor: VOA, 13.Feb.2022, 11:04

Zaoštrava se protest kamiondžija u Kanadi

Kanadska policija uhapsila je jednog od učesnika blokade mosta, koji povezuje provinciju Ontario i američku državu Mičigen. Kamiondžije u Kanadi pet dana blokiraju taj most na graničnom prelazu, protesti nedeljama traju i u Otavi, a šire se i po drugim gradovima Kanade i po svetu. Kamiondžije se protive obaveznoj vakcinaciji i drugim vladinim pandemijskim restrikcijama. Policija je uhapsila jednog 27-godišnjeg učesnika blokade. Sud u Ontariju je prethodno izdao naredbu da se blokada mosta okonča, a ta provincija je proglasila i vanredno stanje. Nije, međutim, poznato kada će saobraćaj biti normalizovan. Most Ambasador je jedan od najprometnijih između Kanade i SAD i preko njega se odvija veliki udeo prometa robe. Protest kamiondžija poremetio je lanac snabdevanja. "Konvoj slobode", kako se naziva protest kamiondžija, počeo je u Otavi, zbog uslova da samo vakcinisani mogu da uđu u Kanadu. Taj protest traje već 17 dana i prerastao je u demonstracije protiv pandemijskih restrikcija vlade Džastina Trudoa. Kamiondžijama su se priključili i drugi građani u automobilima, kombijima. U subotu je u centru grada bilo oko 4.000 ljudi. Policija u Otavi je napravila novi komandni centar u kojem su, osim provincijske, i pripadnici federalne policije.  Protesti su se proširili i po drugim mestima: na graničnim prelazima u Alberti i Manitobi, kao i na autoputu u Britanskoj Kolumbiji. Prema navodima kanadske policije, demonstranti dobijaju finansijsku podršku i iz SAD. Neke banke u Kanadi su zamrzle račune sa milionima dolara koji stižu kao donacija za proteste. Protesti kamiondžija su se proširili i po svetu - u SAD, Francuskoj, Novom Zelandu i Australiji. U Parizu je policija bacala suzavac na protesnu kolonu koja je blokirala Šanzelize. Procene su da je, zbog blokada kamiondžija, automobilska industrija izgubila skoro 700 miliona dolara.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Policija nastavila uklanjanje blokada kanadskih kamiondžija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Feb.2022

Policija je u nedelju nastavila da raščišćava blokadu ključnog mosta između Kanade i Sjedinjenih Država. Protesti kanadskih kamiondžija protiv COVID sertifikata za prelazak granice paralizovali su trgovinu preko mosta Ambasador u Vindzoru, Ontario. Sudija je u petak izdao naredbu za razbijanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.