Vakcinacija protiv kvrgave kože u celoj državi

Izvor: B92, 23.Jul.2016, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinacija protiv "kvrgave kože" u celoj državi

Bolest kvrgave kože kod goveda do sada je potvrđena na 179 gazdinstava u devet okruga u Srbiji, obezbeđene su dovoljne količine vakcina

Radi sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se vakcinacija životinja u celoj državi, kažu u Miniistarstvu poljoprirede.

Zbog sprečavanja širenja bolesti neškodljivo je uklonjeno 641 grlo goveda, navode u ministarstvu.

Uprava za veterinu je do danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za zaražena i ugrožena područja proglasilo 23 opštine zaraženim od bolesti kvrgave kože.

Među njima su Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica, Trgovište, Vladičin Han, Vranje, Leskovac, Crna Trava, Medveđa, Zaječar, Preševo, Bojnik, Babušnica, Vranjska Banja, Boljevac, Dimitrovgrad, Bor, Kučevo, Trstenik, Novi Pazar, Tutin, Kraljevo, Prokuplje.

U skladu sa planom vakcinacije, sprovedena je, ili se u još nekim mestima sprovodi vakcinacija na teritoriji zaraženih i ugroženih područja.

Radi sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se vakcinacija životinja na celoj državnoj teritoriji, a obzeđena je potrebna količina vakcine za vakcinaciju svih grla goveda.

U ministarstvu ukazuju da se sprovode mere aktivnog veterinarskog nadzora na svim gazdinstvima, mere zaštitne vakcinacije, praćenja i otkrivanja pojave novih slučajeva bolesti, kao i kontrole kretanja goveda i opštih mera sprečavanja širenja bolesti.

Inače, 14. jula stupilo je na snagu Rešenje o zabrani kretanja goveda, kojim se bliže propisuju uslovi za promet goveda na teritoriji Srbije u skladu sa merama za za sprečavanje daljeg širenja, suzbijanja i iskorenjivanja bolesti kvrgave kože.

Bolest kvrgave kože - nodularni dermatitis je virusno oboljenje goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po njihovo zdravlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vakcinacija u gradovima u kojima je zabeležena bolest goveda

Izvor: Radio 021, 23.Jul.2016

Bolest kvrgave kože kod goveda do sada je potvrđena na 179 gazdinstava u devet okruga u Srbiji, a obezbeđene su dovoljne količine vakcina...Radi sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se vakcinacija životinja u celoj državi, kažu u Miniistarstvu poljoprivrede...Zbog sprečavanja širenja bolesti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.