Vakcinacija poželjna pre trudnoće jer tako dobijamo i zaštićeno novorođenče VIDEO

Izvor: B92, 04.Mar.2021, 17:01

"Vakcinacija poželjna pre trudnoće jer tako dobijamo i zaštićeno novorođenče" VIDEO

Pandemija korona virusa je mnogim parovima u Srbiji otežala borbu za potomstvo, a oni koji su ušli u proces lečenja neplodnosti se pitaju da li treba da se vakcinišu i kada.

"Najčešće se pitam u kom trenutku treba da pristupim vakcinalciji i revakcinaciji i koliko vremena treba da prođe do same stimulacije odnosno planirane trudnože ", rekla je Dragana Krstić, jedna od žena koja treba da se podvrne vantelesnoj oplodnji i dodala da njoj i suprugu nisu najjasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacije koje su do sada uspeli da dobiju.

Sandra Jovanović iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" ističe da, posle dva odlaganja, od septembra prošle godine sve po pitanju vantelesne oplodnje funkcioniše normalno.

"Od septembra imamo redovne komisije za vantelesnu oplodnju, procedure se odvijaju, urađen je novi tender. Ble su dve obustave u 2020. godini, prva u vreme vanrednog stanja, pa je bila još jedna. To je dosta uticalo na parove. Ono što je dobro i što moramo da naglasimo je da sada imamo neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje žena do 43 godine", rekla je Jovanović za televiziju Prva.

Dodala je da se broj vantelesnih oplodnji zbog toga što je pomerena starosna granica i nije ograničen broj pokušaja povećao kao i da je jedina stvar koja sprečava parove da pristupe procesu je to što klinike koje se bave time različito pristupaju situaciji sa koronavirusom kao i vakcinom protiv njega.

Dr Irena Vuković, specijalista imunologije sa Medicinskom fakulteta, istakla da ljudi koji se spremaju za vantelesnu oplodnju treba da se vakcinišu, ali da je važan tajming.

"Osoba bi mogla u toku procesa vantelesne oplodnje da se vakciniše i to ne bi uticalo na ishod. Ali razlog zašto se to ne preporučuje je taj što bi bilo dobro da se osoba vakciniše pre procesa jer na taj način dobijamo trudnicu koja je zaštićena. Zaštićena trudnica znači i zaštićen plod, a kasnije kada žena doji dete imamo i zaštićeno novorođenče", zaključila je dr Vuković.

Detaljnije o tome šta su na ovu temu govorile dr Irena Vuković i Sandra Jovanović pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija,   Coronavirus

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.