Vakcina nema alternativu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2018, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vakcina nema alternativu"

Epidemije zaraznih bolesti odnele su više života nego svi ratovi zajedno, a imunizacija je spasila više života nego bila šta drugo u čovečanstvu, izjavio je za RTV naš poznati epidemiolog Predrag Kon na Međunarodnom simpozijumu „Dani vakcinacije", koji je počeo sa radom danas u Novom Sadu. Poruka skupa je da vakcina, kao civilizacijska tekovina, nema alternativu.

Vakcine imaju dodatnu, posebnu kontrolu i spadaju u najbezbednija sredstva koja se primenjuju u medicini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Strah od njih je iracionalan. Radi se o tome da se misli da te vakcine nisu sigurne, nisu proverene, jer su uvezvene iz inostranstva. U našoj zemlji njih kontroliše Agencija za lekove i medicinska sredstva, kaže Kon.

Prim. dr Predrag Kon, epidemiolog, Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd kaže:

"Ne radi se o samo jednoj proveri, nego svaka serija koja ulazi u zemlju ponovo dobija sertifikat o ispravnosti i bezbednosti. Nema višeg nivoa zaštite i bezbednosti."

Imali smo nešto niži odziv na vakcinaciju poslednjih nekoliko godina, ali epidemija morbila učinila je svoje i ljudi su shvatili značaj vakcinacije, kaže epidemiolog Vladimir Petrović i dodaje: "Upravo iz tog razloga ćemo krenuti sa novim ciklusom edukacije naših zdravstvenih radnika i ovo je početak tog ciklusa, kako bismo našim građanima, odosno pacijentima prikazali mogućnosti koje ćemo nuditi u narednom periodu...Želeo bih samo da pozovem građane još jednom da svoju decu vakcinišu redovno i da ne veruju u glasine i pseudo – naučne činjenice."

 Dr Ivanka Savić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo ističe:

"Pokrajinski sekretarijat je u okviru Vlade Vojvodine podržao posebne programe vezane za dobijanje podataka i inovaciju sistema imunizacije u AP Vojvodini."

Na Simpozijumu "Dani vakcinacije" svoje radove, tokom dva dana , izlagaće epidemiolozi, pediijatri, infektolozi, mikrobiolozi, ginekolozi, internisti i specijalisti opšte medicine iz Regiona i zemalja Centralne Evrope. Organizator skupa je Medicinski fakultet u Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.