VAŽNO: Od 1. oktobra obavezna vakcinacija protiv pneumokoke za svu decu u Srbiji!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Apr.2017, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŽNO: Od 1. oktobra obavezna vakcinacija protiv pneumokoke za svu decu u Srbiji!

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke od 1. oktobra biće besplatna i obavezna za svu decu u Srbiji, najavio je danas u izjavi Tanjugu pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović.

Ta vakcina štiti decu od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u februaru prošle godine, osim uvođenja obavezne vakcine protiv pneumokoke, predvideo >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << i uvođenje neobavezne vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Za uvođenjetih vakcina u redovan kalendar vakcinacije neohodno je da se uradi Pravilnik o imunizaciji koji je u završnoj fazi, a Panajotović očekuje da će polovinom maja stupiti na snagu.

- Međutim, pojedine njegove odredbe počeće da se primenjuju od 1. oktobra, kao što je vakcinacija vakcinom protiv pneumokoke. Moramo da napravimo finansijski proračun, koliko nam je novca potrebno za kupovinu, kao i koje količine vakcine su nam potrebne -  rekao je Panajotović Tanjugu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Od 1. oktobra vakcinacija dece protiv pneumokoke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2017

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke od 1. oktobra biće besplatna i obavezna za svu decu u Srbiji, najavio je danas u izjavi Tanjugu pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović...Ta vakcina štiti decu od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.