U Valjevu bolji odziv za vakcinaciju nego lane

Izvor: RTS, 30.Okt.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Valjevu bolji odziv za vakcinaciju nego lane

Zbog velikog interesovanja za vakcinaciju, valjevskom Domu zdravlja dopremljen je veći broj doza vakcina. Tokom dve nedelje vakcinisano je oko 2.200 građana, što je za 700 više nego u istom periodu prošle godine.
Ostoja je među najstarijim Valjevcima, koji je odlučio da se vakcinacijom zaštiti od gripa. Do sada je samo jednom primio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vakcinu i više nema dilemu da li je imunizacija korisna. 
 
Slična iskustva imaju i drugi stariji Valjevci, posebno sa hroničnim problemima:
"Jednom samo primio, bila mi je mnogo dobra, mnogo, mnogo dobra.
"Ja sam bila malo oko tih vakcina skeptična u početku, ali svima bih preporučila, ovo je treća kako primam, sve je u redu, prehlade nema."
"Pre 5 godina operisao sam zalizak na srcu i doktor mi preporučuje svake godine da primim, ja primam i nisam imao grip", kažu anketirani.
U valjevskom Domu zdravlja ove godine daje se prvi put savremena četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa virusa - A, koji se javlja svake godine, i tip B koji se prognozira za ovu sezonu.
"Ovo je do sada najsavršenija i najbolja vakcina i ona se primenjuje svugde u svetu ne samo u Srbiji. Naše stanovništvo shvatilo je značaj prevencije, a jedina i prava prevencija oboljevanja od gripa je vakcina. U poslednje 2-3 godine primećuje se porast vakcinacija, a ove godine to je još nešto značajnije", kaže prim. dr Radmila Mihajlović, Dom zdravlja Valjevo.
Dom zdravlja Valjevo dobio je za ovu godinu 3.000 doza, što je za 450 više nego prošle sezone. Lekari ističu da nije nemoguće dobiti grip i sa vakcinom, ali su tegobe dosta blaže. Najugroženija su deca, stari i hronični pacijenti, ali i radnosposobno stanovništvo koje radi u javnom sektoru. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri sedmice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.