U BiH se nakon šest godina pojavilo smrtonosno besnilo

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 09:25

U BiH se nakon šest godina pojavilo smrtonosno besnilo

U BiH se krajem maja, posle šest godina, pojavilo besnilo, a iz Instituta za zdravlje upozoravaju na oprez.
Besnilo je dijagnostifikovano kod leša lovačkog psa iz Srebrenice, prenosi sarajevski portal Kliks.
Poslednji slučaj besnila u BiH zabeležen je 2014. godine.
Preporuke stručnjaka su da se vrše vakcinacije, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi se izbegla mogućnost širenja bolesti sa divljih na domaće životinje, a onda na ljude. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje u svetu od besnila umire 59.000 ljudi, od čega 40 posto deca mlađa od 15 godina.
Kod ljudi bolest se javlja u dva različita oblika, oba objašnjiva činjenicom da virus napada nervni sistem. Prvi znaci besnila kod čoveka javljaju se obično pošto su rane od ujeda već zarasle.
 
 
 
Besnilo je zarazna bolest zoonoza, koja može da se prenese sa životinje na čoveka, a iako je njeno lečenje nemoguće, postoje uspešne mere prevencije, poput vakcinacije životinja i njihovo testiranje.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.