Izvor: Luftika.rs, 22.Feb.2024, 17:05

U Beogradu proglašena epidemija malih boginja, registrovano 11 obolelih

Epidemija malih boginja (morbila) prijavljena je danas u Beogradu, nakon što je registrovano 11 obolelih od ovog virusa. To je za portal Nova.rs potvrdila dr Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.
– Imamo sve više zaraženih, a razlog je nedovoljan obuhvat vakcinacijom. Roditelji moraju da vakcinišu svoju decu, jer evo do čega nas je dovelo izbegavanje vakcina. Iz domova zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << pozivaju roditelje čija deca nisu vakcinisana kompletno i na vreme. Naloženo je da se radi i revizija zdravstvenih kartona kako bi lekari imali uvid u to ko od malih pacijenata nije primio sve vakcine – kaže dr Begović Lazarević.
U Beogradu je trenutno 11 osoba zaraženo malim boginjama.
– Od toga je četvoro odraslih, a ostalo su deca – kaže doktorka.
Početkom februara zbog malih boginja, u Infektivnoj klinici hospitalizovan je jedan dečak, nakon čega su se pojavili novi slučajevi.
– Vakcina MMR je obavezna, tako da deca koja su zdrava i kod kojih nema bojazni od kontraindikacija moraju da je prime – naglašava dr Begović Lazarević.
Na sajtu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, međutim i dalje stoji podatak da je u Srbiji do 20. februara zabeleženo 10 slučajeva morbila, od čega osam na teritoriji Beograda, ali ovaj broj je porastao samo u protekla dva dana.
Male boginje registrovane u Novom Sadu, četvrti slučaj u Srbiji za manje od dve sedmice

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"VAKCINIŠITE DECU" Direktorka "Batuta" za "Blic TV" o situaciji sa malim boginjama i velikim kašljem u Srbiji: Ovo su ključni saveti za roditelje i lekare (VIDEO)

Izvor: Blic, 22.Feb.2024

Jedan ili dva slučaja na nekoliko dana, do jednog ili više slučajeva - svakodnevno. Tako smo došli do toga da u Beogradu danas bude prijavljena epidemija malih boginja. U glavnom gradu je 11 obolelih, a morbile su prethodnih dana potvrđene u još dva grada u Srbiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.