Trudnicama u Velikoj Britaniji preporučuju vakcinisanje Fajzerom ili Modernom

Izvor: B92, 18.Apr.2021, 12:59

Trudnicama u Velikoj Britaniji preporučuju vakcinisanje Fajzerom ili Modernom

Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) naveo je da je oko 90.000 trudnica vakcinisano u SAD, uglavnom tim vakcinama, i da nije bilo nikakvih ozbiljnih nuspojava.

Trudnice u Velikoj Britaniji trebale bi da se vakcinišu vakcinom kompanija Fajzer/Biontek ili Moderna jer ima više stvarnih podataka da su bezbedne, objavilo je telo koje izdaje smernice za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vakcinaciju.

"Na na osnovu tih podataka, JCVI savetuje da se trudnicama u Velikoj Britaniji, kada god je to moguće, daju vakcine Fajzer-Biontek ili Moderna", stoji u saopštenju.

"Nema dokaza da su ostale vakcine nebezbedne za trudnice, ali potrebna su dodatna ispitivanja", dodaje JCVI.

Trudnicama u Velikoj Britaniji je ranije savetovano da se ne vakcinišu jer nema dovoljno podataka o nuspojavama.

"Preporučujem svim trudnicama da, kada dobiju poziv za vakcinaciju, dođu i razgovaraju o koristima i rizicima s pouzdanim izvorom, kao što su njihov porodični lekar, ginekolog ili babica", rekao je britanski ministar zdravlja, Met Henkok.

Velika Britanija je nedavno savetovala da se mlađi od 30 godina, ako je moguće, vakcinišu nekim drugim vakcinama umesto AstraZenekinom vakcinom zbog "izuzetno" retke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.