TRI UŽASNE KOMPLIKACIJE KOJE IZAZIVAJU MORBILE: Pedijatar ističe ko je u posebnoj opasnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 19:06

TRI UŽASNE KOMPLIKACIJE KOJE IZAZIVAJU MORBILE: Pedijatar ističe ko je u posebnoj opasnosti

Stručnjaci savetuju vakcinaciju.

Najgore komplikacije koje se mogu javiti kod obolelog od malih boginja su, upala pluća, uha kao i upala moždanih ovojnica, objašnjava pedijatar dr Saša Milićević.

Kako kaže lekar, u najećem riziku su oni koji imaju neku pridruženu bolest i oslabljeni imunitet.

-  Najviše su u riziku oni koji imaju neka hronična oboljenja, i oni pacijenti koji imaju terapiju koja smanjuje imunološki odgovor. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Pacijenti koji u tom momentu imaju oslabljen imunitet, ako su recimo izašli iz grupa ili iz kovida, pa dobiju morbile, oni mogu biti ugroženi - priča dr Milićević.

Što se komplikacija tiče, one su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina.

- To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda - navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Izveštaj o procentu vakcinacije za prošlu godinu još uvek nije stigao, ali valja podsetiti da godinu pre nije postignut obuhvat od 95 odsto, što znači da 2022. nismo dostigli kolektivni imunitet.

Opasnost od malih boginja uvek postoji, zbog čega lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", tokom prošle godine, u Srbiji je registrovano ukupno 50 slučajeva morbila, od toga 43 na teritoriji Smedereva, gde je u januaru 2023. godine bila prijavljena epidemija, i po tri na teritoriji Beograda i Novog Sada i jedan na teritoriji Požarevca.

Izvor: Srbija Danas/24 sedam
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.