TREBA DA SE ČUVAMO DO REVAKCINACIJE Marijan Ivanuša otkrio: Ne smemo se oslanjati samo na jedan broj!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2021, 10:33

"TREBA DA SE ČUVAMO DO REVAKCINACIJE" Marijan Ivanuša otkrio: Ne smemo se oslanjati samo na jedan broj!

Učinak vakcinacije kod pojedinca pokaže se tek nekoliko nedelja nakon dobijanja vakcine

Srbija se nalazi na 4. mestu u Evropi po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika, a glavni uzrok velikom skoku brojki su masovan odlazak ljudi na skijanje i opuštanje zbog vakcinacije, što se pokazalo kao veoma rizično.

- Svi znamo da je ovo teško, da dugo traje, ali dok ne dostignemo kolektivni imunitet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vakcinacijom, jedino što nam preostaje u borbi protiv virusa je poštovanje protivepidemijskih mera - rekao je Marijan Ivanuša, direktor SZO u Srbiji.

Krizni štab razmatra nove, rigoroznije mere, oni koji se još uvek nisu vakcinisali i dalje su veoma brojni, a oni i dalje mogu da se zaraze i prenesu virus.

, rekao je Ivanuša i dodao da problem predstavlja i nepoštovanje preventivnih mera "minut nakon primanja prve doze vakcine".

- Trebalo bi nositi masku i držati distancu i nakon vakcinacije drugom dozom. Završena velika klinička ispitivanja pokazala su da je vakcina efikasna u sprečavanju teškog oblika kovida 19, i da smanjuje komplikacije, broj smrtnih ishoda i potrebu za bolničkim lečenjem - rekao je on.

Otvara se pitanje kako privoleti ostatak Srbije na vakcinaciju, kada narednih nedelja cepivo budu primili svi oni koji su se već prijavili?

- Uspeh vakcinacije zavisi od poverenja jvnosti, treba pružiti verodostojne informacije o vakcinama i podržati zdravstvene radnike kako bi na osnovu znanja znali da preporuče vakcinu i daju odgovore na sva pitanja koja pacijenti imaju. Značajno je da postoji poverenje i transparentnost, tu vidim ulogu medija ali i zajednica u promovisanju odgovornosti. Primetili smo da se interesovanje za vakcinu povećalo u poslednjih nekoliko nedelja - kazao je Ivanuša.

Ipak, on kaže da niko ne može tačno da utvrdi koliko bi bilo neophodno vakcinisati ljudi, jer to zavisi od moći transmisije virusa.

- Neki od novih sojeva lakše se prenose, a to znači da bi trebalo vakcinisati veći broj ljudi. Ne bi trebalo ni da se oslanjamo na jedan broj, ukupna visoka stopa pokrivenosti ne znači da smo svi na sigurnom. Ako se moj komšija vakcinisao, ne znači da sam ja zaštićen - rekao je on.

Direktor kancelarije SZO u Srbiji ocenjuje da se naša zemlja dobro organizovala i prebacivanjem zdravstvenih ustanova u kovid sistem, i nabavkom i distribucijom vakcina.

- Očekujemo da će 2021. biti još jedna godina posvećena odgovoru na pandemiju, ali nadamo se da će biti lakša od prošle. Iako niko ne može da predvidi tok pandemije, na početak godine gledamo kao na vreme do koga će se isplatiti zbir svih pojedinačnih i kolektivnih akcija, kao i sprovođenja vakcinacije. Iako vakcina predstvalja najmoćnije sredstvo u borbi protiv virusa, ona i dalje, sama po sebi, u ovoj fazi pandemije neće biti dovoljna da suzbije prenos. Očekujemo bolju drugu polovinu godine, a verovatan kraj pandemije u 2022. godini. Razvoj situacije zavisi od širenja novih tipova virusa i dostupnosti efikasnih vakcina - rekao je dr Ivanuša.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ivanuša: Srbija na četvrtom mestu u Evropi po broju novozaraženih koronom na sto hiljada državljana

Izvor: Danas, 03.Mar.2021

Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po broju novozaraženih koronom na sto hiljada državljana, rekao je za Politiku direktor kancelarije Svetske zdrvstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.