Svet: U Kini i dalje visok broj novozaraženih zbog novog žarišta; Na Tajlandu bolnice prepune, pacijente leče na parkinzima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2021, 07:40

Svet: U Kini i dalje visok broj novozaraženih zbog novog žarišta; Na Tajlandu bolnice prepune, pacijente leče na parkinzima

Grad Njujork i savezna američka država Kalifornija tražiće od svih zaposlenih u javnom sektoru, uključujući nastavnike i policajce, da se vakcinišu protiv korona virusa do sredine septembra.

Kako su u odvojenim saopštenjima najavili gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio i guverner Kalifornije Gevin Njusom, u protivnom će biti potrebno da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << testiraju na kovid-19 na nedeljnom nivou.

Procenjuje se da bi to moglo obuhvatiti oko 340.000 zaposlenih u javnoj administraciji Njujorka i oko 246.000 zaposlenih u državnoj upravi Kalifornije, piše Glas Amerike.

Uprkos tome što vakcinacija nije obavezna i nijedan zaposleni neće biti primoran da se vakciniše, zvaničnici veruju da će nelagodnost zbog nedeljnih testiranja zaposlene u javnom sektoru navesti da se vakcinišu.

“Svrha je oporavak. To nam je potrebno da bismo povratili grad, da građani budu bezbedni”, rekao je De Blazio.

Rok za vakcinaciju je 13. septembar, kada u gradu Njujorku počinju da rade škole.

Grad se na povlačenje takvog poteza odlučio usled porasta broja slučajeva koronavirusa podstaknutih zaraznom delta varijantom od kraja juna, kada je dnevni prosek novoobolelih povećan za više od 300 odsto.

Protekle sedmice grad Njujork najavio je da će uvesti vakcinaciju ili nedeljno testiranje za zaposlene u bolničkom sistemu.

U međuvremenu, Sekretarijat za pitanja veterana postao je prva federalna agencija koja je najavila obaveznu vakcinaciju zaposlenih.

U SAD je u subotu zabeležena 51 hiljada novozaraženih, što je povećanje od 172 odsto u odnosu na protekle dve nedelje, a dnevno umire oko 250 ljudi.

Prema zvaničnim podacima, kompletno je vakcinisano više od 162 miliona Amerikanaca, što je oko 49 odsto populacije i skoro 60 odsto odraslih.

Ankete, međutim, pokazuju da skoro 80 onih koji nisu vakcinisani kažu da neće primiti vakcinu ni pod jednim uslovom.

Trnbul: Program vakcinacije u Australiji je kolosalni neuspeh

Program vakcinacije u Australiji je "kolosalni neuspeh", jer vlada nije kupila dovoljno vakcina, pa će stoga australijske granice verovatno ostati zatvorene namanje do početka 2022. godine, izjavio je bivši premijer Australije Malkolm Trnbul.

U intervjuu za BBC Trnbul je predočio da australijska vlada nije kupila dovoljno vakcina, jer je nabavljala velike količine od kompanije AstraZeneke, iako su izražavane ozbiljne kritike na račun te vakcine, a preparati drugih farmaceutskih kompanija nisu kupovani, prenosi Rojters.

"To je najveći neuspeh državne uprave kojeg ja mogu da se setim. To je kolosalni neuspeh, a problem je što ne možete da vratite časovnik unazad i popravite ono što je trebalo da se uradi prošle godine", ocenio je Trnbul, koji je bio premijer Australije u periodu od 2015. do 2018. godine kada ga je Morison srušio s vlasti u tzv. kabinetskom drzavnom udaru.

Do sada je vakcinisano samo 16 odsto Australijanaca starijih od 16 godina, a aktuelni premijer Australije Skot Morison našao se na udaru oštrih kritika javnosti zbog sporog tempa vakcinacije.

"Razlog zbog kojeg smo u lokdaunu dok se toliko drugih delova sveta otvara, leži u tome što naša vlada nije uspela da kupi dovoljno vakcina", poručio je Trnbul u intervjuu za BBC.

Glavno regulatorno telo Australije za medicinska sredstva tokom vikenda promenilo je svoje preporuke s ciljem da podstakne građane da se vakcinišu preparatom AstraZeneke.

"Moderna" ispituje vakcinu i na deci mlađoj od 12 godina

Američka farmaceutska kompanija "Moderna" je saopštila danas da planira da proširi obim svog ispitivanja vakcine protiv kovida-19 i na mlađu decu, kako bi bolje otkrila retke neželjene efekte, kao što je neka vrsta upale srca o kojoj su nedavno izvestile američke zdravstvene vlasti.

U saopštenju kompanije se navodi da je u pregovorima sa američkom Administracijom za hranu i lekove o uključivanju većeg broja učesnika u studiju koji su mlađi od 12 godina, prenosi agencija AP.

Planirano je testiranje vakcine na oko 7.000 dece, od kojih neka imaju i 6 meseci.

Najava dolazi u trenutku kada se broj slučajeva zaraženih kovidom povećava u SAD, a škole se pripremaju za doček učenika.

Istovremeno, regulatori nastavljaju da razmatraju slučajeve retkog oblika upale srca poznatog kao miokarditis, koji je zabeležen kod malog broja tinejdžera koji su dobili injekcije "Moderne" ili "Fajzera".

Američki zvaničnici i nezavisni medicinski stručnjaci saopštili su prošlog meseca da su koristi od vakcina znatno veće od rizika od neželjenih efekata, koji su zabeleženi kod nekoliko stotina ljudi mlađih od 30 godina.

Gubitak antitela 6 meseci posle "Sinovak" vakcine

Antitela koja se stvaraju posle kineske vakcine "Sinovak Biotek" protiv kovida-19 pala su ispod ključnog praga za oko šest meseci nakon druge doze kod većine onih koji su je primili, dok je treća doza imala snažan podsticajni efekat, navodi se u jednoj laboratorijskoj studiji.

Kineski istraživači izvestili su o nalazima studije na osnovu uzoraka krvi uzetih od zdravih odraslih osoba starosti između 18 i 59 godina, prenosi agencija Rojters.

Među učesnicima koji su primili dve doze, u razmaku od dve ili četiri nedelje, samo 16,9 odsto, odnosno 35,2 odsto, imali su i dalje neutrališuća antitela koja su iznad onog što istraživači smatraju pragom koji se može detektovati šest meseci nakon druge doze, navodi se u toj studiji.

Indonezija i Tajland su se već dogovorili da, kao treću dozu, daju vakcine "Moderna", odnosno "Fajzer", nekim ljudima koji su u potpunosti vakcinisani "Sinovakom", usled zabrinutosti zbog njene efikasnosti protiv prenosivijeg delta soja korona virusa.

Turska je počela da nudi treću dozu "Sinovaka" ili "Fajzera" nekim ljudima koji su dobili vakcinu "Sinovak".

Krajem juna, "Sinovak" je isporučio više od milijardu doza vakcina, koje su ključne za imunizaciju u Kini, Brazilu, Indoneziji i Čileu.

Kompanija Moderna odložila isporuke vakcina J. Koreji

Kompanija Moderna pomerila je rok isporuke vakcina za Južnu Koreju do avgusta zbog problema sa snabdevanjem koji će uticati i na druge zemlje koje čekaju na vakcine ove kompanije, potvrdio je danas jedan južnokorejski zdravstveni zvaničnik.

Problem je nastao zbog procesa proizvodnje vakcina u koji su uključeni švajcarski proizvođači lekova Lonza i kompanija sa sedištem u Španiji koja obavlja posao punjenja vakcine Moderna, rekao je zvaničnik Li Sangvon na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Zdravstveni zvaničnici potvrdili su da je Moderna obavestila nadlrežne u Južnoj Koreji da će ovaj problem imati i druge zemlje koje su naručile vakcine od Moderne.

Južna Koreja ima ugovor o kupovini 40 miliona doza vakcina sa kompanijom Moderna, od kojih je do sada stiglo oko 1,1 milion.

Kompanije Moderna i Lonza nisu do sada odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

U Kini i dalje visok broj novozaraženih zbog novog žarišta

Kina se i dalje bori sa porastom broja novih slučajeva korona virusa nakon izbijanja žarišta u Nankingu, glavnom gradu provincije Đangsu na istoku zemlje, pa je danas prijavljen 71 novozaraženi, nakon jučerašnjih 76, što je bio rekordan broj od kraja januara.

Prema saopštenju Nacionalne zdravstvene komisije, od novih slučajeva 31 je lokalno prenet, što je pad u odnosu na 40 prethodnog dana.

Svi lokalno preneti slučajevi zabeleženi su u provinciji Đangsu, prenosi Rojters.

Testiranjem pacijenata utvrđeno je da je žarište u Nankingu izazvala delta varijanta korona virusa.

Kina se u borbi protiv korona virusa opredelila za pristup nulte tolerancije, što podrazumeva masovno testiranje i praćenje kontakata.

U toj zemlji je do sada zaraženo 92.676 ljudi, od kojih je 4.636 preminulo.

Najmanje sedam novozaraženih na Olimpijadi

Najmanje sedam osoba povezanih sa Olimpijskim igrama u Tokiju testirano je pozitivno na korona virus u proteklom danu, objavio je Organizacioni odbor Igara.

U saopštenju se precizira da su dva novozaražena sportisti koji borave u Olimpijskom selu.

Novinska agencija Džidži njuz javila je da su u pitanju teniseri iz Holandije.

Ukupan broj zaraženih među osobama povezanim sa Olimpijadom sada je 160.

Istovremeno, agencija Kjodo je prenela da je najmanje 12 policajaca iz prefekture Hjogo, koji su raspoređeni u Tokio tokom Olimpijskih igara, takođe testirano pozitivno na kovid-19.

Najmanje 50 policajaca koji su poslati u Tokio iz različitih japanskih prefektura, koji su sa njima bili u kontaktu, sada je u karantinu.

Tajland: Bolnice prepune, pacijente leče na parkinzima

Bolnice u Tajlandu su pod velikim pritiskom zbog velikog broja obolelih od koronavirusa i lekari su prisiljeni da, zbog nedostatka kreveta, pacijente leče - na parkinzima ispred bolnica.

Zbog pogoršanja epidemije, lekari moraju da vraćaju teško obolele slučajeve zaraze Kovidom-19, piše "Gardijan".

Tajland je dobijao pohvale zbog svog uspešnog odgovora na epidemiju prošle godine, kada je održavao najniži broj slučajeva na svetu, međutim gnev javnosti raste zbog spore kampanje vakcinacije.

Za oko četiri meseca, od kako je krenuo novi talas Kovid-19, smrtni slučajevi u zemlji porasli su sa 100, na 4.146.

Samo u utorak, prijavljeno je 14.150 novozaraženih i 118 preminulih od Kovida-19.

Vladi se zamera što nije uvela policijski čas pre nekoliko meseci kada je broj slučajeva bio manji. Razna ograničenja uvedena su 12. jula u visoko rizičnim oblastima, kao što je prestonica Bangkok.

U ponedeljak su stotine akademika i medijskih radnika objavili zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na veću transparentnost u vezi sa ugovorima o vakcinama, uključujući detalje o tome ko je primio koju vakcinu i kada.

Izjava je usledila nakon što je u javnosti procurelo pismo AstraZeneke, koja je rekla da će Tajlandu isporučiti 6 miliona doza vakcina mesečno, što se ne poklapa sa vladinom izjavom da bi trebalo da primi 10 miliona doza.

Oko 5 odsto stanovništva Tajlanda potpuno je vakcinisano, dok je 17 odsto primilo jednu dozu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

POOŠTRENE MERE NA MAKSIMUM: Ili vakcinacija ili nedeljno testiranje za sve nevakcinisane u Kaliforniji i Njujorku

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2021

Rok za vakcinaciju je 13. septembar, kada u gradu Njujorku počinju da rade škole, a aktuelna norma odnosi se i na Kaliforniju..Grad Njujork i savezna američka država Kalifornija tražiće od svih zaposlenih u javnom sektoru, uključujući nastavnike i policajce, da se vakcinišu protiv virusa korona...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.