Svet: U SAD više od 410.000 žrtava, na Okinavi proglašeno vanredno stanje, crni dan u Indoneziji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2021, 07:39

Svet: U SAD više od 410.000 žrtava, na Okinavi proglašeno vanredno stanje, crni dan u Indoneziji

Najjužnija japanska prefektura Okinava uvela je danas hitne stroge mere i proglasila vanredno stanje zbog rastuće pandemije kovida-19. Indonezija: Rekordan broj žrtava korona virusa u jednom danu

Od koronavirusa umrlo je 2.049.348 ljudi, a oporavilo se njih 68.630134.

Više od četvrtine Njujorčana ne planira da se vakciniše

Više od četvrtine Njujorčana ne planira da se vakciniše protiv kovid-19, pokazuje istraživanje koje je na uzorku od 804 anketiranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sproveo Fakultet Sijena u Njujorku u periodu od 10 do 13. januara.

Prema rezultatima istraživanja, sedam odsto ispitanih je već vakcinisano, a od ukupnog broja nevakcinisanih, njih 69 odsto planira da primi vakcinu, a 27 odsto ne planira, prenosi BBC.

U SAD je do sada podeljeno oko 12,28 miliona doza vakcina, pokazuju podaci nacionalnog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Najviše potvrđenih slučajeva zabeleženo je u SAD - više od 24,6 miliona, Indiji - više od 10,5 miliona, Brazilu - više od 8,5 miliona, Rusiji - gotovo 3,6 miliona i Velikoj Britaniji - više od 3,4 miliona.

U Maroku otkriven britanski soj

U Maroku je potvrđen prvi slučaj zaraznijeg soja koronavirusa, koji je prvobitno otkriven u Velikoj Britanija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Novi soj otkriven je u luci Tandžer na severu zemlje, kod državljanina Maroka koji je doputovao iz Irske preko Marseja, prenosi Rojters.

Maroko planira da besplatno vakciniše 25 miliona ljudi, što je 80 odsto stanovništva,

Ta zemlja je naručila 66 miliona vakcina AstraZeneke i kineskog Sinofarma, koje još nisu stigle.

U Maroku je 23. decembra uveden četvoronedeljni policijski čas od 21 čas do 6 sati ujutru.

Do sada su u toj zemlji zaražene 460.144 osobe, od kojih je 7.977 preminulo.

Brazil počeo vakcinaciju Sinovak vakcinom

Brazil je u ponedeljak započeo nacionalni program imunizacije protiv kovida-19 distribucijom doza vakcine iz kineskog Sinovak Bioteka nakon odobrenja za hitnu upotrebu, mada će tempo vakcinacije zavisiti od zakasnelog uvoza, javlja Rojters.

Ministarstvo zdravlja dalo je državama zeleno svetlo za početak imunizacije u 17 sati po lokalnom vremenu.

Iako su neki počeli da daju injekcije pre toga, većina brazilskih 26 država još uvek nije primila pošiljke vakcina do ponedeljka uveče, što odlaže početak vakcinacije za starije i zdravstvene radnike u prvoj liniji.

U nedelju je Anvisa odobrila hitnu upotrebu vakcine Sinovaka i AstraZeneke, iako je plan za dobijanje dva miliona doza vakcine AstraZeneka ometen nedostatkom odobrenja za izvoz iz Indije, dodaje Rojters.

Meksiko: Više od 8.000 novozaraženih, umrle još 544 osobe

U Meksiku su potvrđena 8.074 nova slučaja korona virusa, a još 544 osobe su umrle od posledica te infekcije, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od početka pandemije u Meksiku su potvrđena 1.649.502 slučaja Kovida-19, a umrlo je 141.248 ljudi, prenosi Rojters.

Stvarni broj zaraženih i umrlih je verovatno znatno veći od zvaničnih podataka zbog malog broja testiranih.

Meksiko je po broju žrtava korona virusa na četvrtom mestu u svetu, posle SAD, Brazila i Indije.

Kalifornija prva država u SAD sa više od 3 miliona slučajeva

Kalifornija je prva američka savezna država u kojoj je broj zaraženih koronavirusom premašio tri miliona, podaci su Univerziteta Džons Hopkins.

Broj slučajeva kovida-19 u toj državi se utrostručio u poslednja dva meseca, prenosi Si-En-En.

U Kaliforniji je do sada zaraženo 3.005.830 osoba, a 33.623 su preminule.

Više od milion slučajeva je registrovano u Okrugu Los Anđeles, gde je zaražena jedna od 10 osoba, ali zdravstveni zvaničnici spekulišu da bi stvaran odnos moga da bude jedna od tri osobe.

Oko 90 odsto stanovnika Kalifornije je pod naredbom za ostanak kod kuće, kako bi se rasteretili kapaciteti na intenzivnoj nezi, podseća Si-En-En.

U SAD više od 137.000 novozaraženih

U SAD je potvrđeno 137.885 novih slučajeva infekcije korona virusom, a od početka pandemije potvrđeno je najmanje 24.074.657 slučajeva zaraze, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins.

SAD imaju najviše potvrđenih slučajeva korona virusa i najviše umrlih od te infekcije.

Bogota: Policijski čas će trajati skoro dve nedelje

Glavni grad Kolumbije će da uvede policijski čas koji će trajati skoro dve nedelje, najavila je gradonačelnica Bogote Klaudija Lopez, navodeći da će ceo grad biti u još jednom potpunom lokdaunu predstojećeg vikenda.

Tokom trajanja policijskog časa, građani ne smeju da izlaze iz kuća u periodu od 20.00 do 04.00 časova, pojasnila je gradonačelnica.

Bogota je uvela karantin na teritoriji grada prethodne dve nedelje, tokom kojeg su građani bili primorani da ostanu u svojim domovima, neprehrambene prodavnice i firme su zatvorene, a jednoj osobi iz jednog domaćinstva je dozvoljeno da kupuje hranu ili lekove, dok je prodaja alkohola zabranjena.

Kina: Više od 100 zaraženih sedmi dan zaredom

Među novozarženim, 43 zabeleženo u Đilinu, što je novi dnevni rekord grada u severoistočnoj provinciji, i 35 u Hebej provinciji, koja okružuje Peking, rekla je Nacionalna zdravstvena komisija, a preneo Rojters.Kineski glavni grad je zabeležio jedan novi slučaj, dok je Hejlonđijang na severu zemlje evidentirao 27 inficiranih.

Prethodnih dana, milioni ljudi se nalaze pod lokdaunom, a pojedini gradovi na severu Kine su otpočeli masovno testiranje stanovništva na kovid, usled zabrinutosti da bi neotkrivene infekcije mogle da rašire virus veoma brzo tokom kineske Nove godine, koja dolazi 12. februara.

Japan: Stopa samoubistava tokom drugog talasa veća 16 odsto

 Stopa samoubistava u Japanu povećana je u drugom talasu pandemije korona virusa, posebno među ženama i decom, iako je bila u padu u prvom talasu, pokazalo je istraživanje.

Navedeno je da pandemija znatno utiče na psihološko zdravlje dece, adolescenata i žena, posebno domaćica, prensoi Rojters.

Stopa samoubistava kod dece u drugom talasu porasla je 49 odsto, kada su škole zatvorene u celoj zemlji.

U Japanu je u 10 prefektura i u Tokiju proglašeno vanredno stanje kako bi bilo zaustavljeno širenje KOVID-19.

Indonezija:Rekordan broj žrtava korona virusa u jednom danu

Indonezija je zabeležila rekordan broj smrtnih slčcajeva od korona virusa u jednom danu - 308, saopštilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj umrlih od početka pandemije je 26.590, prenosi Rojters.

Indonezija ima najveći broj potvrđenih slučajeva korona virusa i umrlih u jugoistočnoj Aziji.

Na Okinavi proglašeno vanredno stanje zbog Kovid-19

 Najjužnija japanska prefektura Okinava uvela je danas hitne stroge mere i proglasila vanredno stanje zbog rastuće pandemije kovida-19.

Guverner Okinave Deni Tamaki rekao je da hitne mere uključuju zabranu rada restorana i barova posle 20 časova i zahtev stanovnicima da se uzdrže od nebitnih izlazaka posle tog vremena,a planirano je da vanredna situacija traje do 7. februara, prenosi Rojters.

Vlada Japana je već proglasila vanredno stanje za Tokio i druga područja, a ovo južno ostrvo nije bilo obuhvaćeno tom odlukom, ali je ono samo proglasilo vanredno stanje nakon velikog porasta novih slučajeva kovid-19.

Prefektura Okinava je u utorak potvrdila 113 slučajeva, što je njen treći najveći dnevni broj, izvestila je japanska televizija NHK.

Japanska prefektura Šizuoka, na ostrvu Honšu, takođe je danas proglasila sopstveno "hitno upozorenje" stanovništvu, nakon što je registrovala slučajeve novog, zaraznijeg soja koronavirusa, navodi Rojters, pozivajući se na loklani Kjodo Njuz.

U SAD više od 410.000 žrtava

Velika Britanija, Sjedinjene Države i Nemačka prijavile su danas pojedinačno naveći broj umrlih među prvih 10 zemalja u svetu, pokazuju podaci specijalizovanog sajta worldometers.

Rekordan broj umrlih na dnevnom nivou od početka pandemije registrovala je Velika Britanija (1.610), u SAD je potvrđeno 1.450 smrtnih slučajeva, u Nemačkoj 1.091.

Među prvih 10 zemalja po broju zaraženih u svetu danas je najviše novih slučajeva zaraze prijavljeno u SAD - 93.387, sledi Španija (34.291), Velika Britanija (33.355), Francuska (23.608) i Rusija (21.734).

Na prva tri mesta po broju obolelih u svetu su SAD (24.726.302), Indija (10.596.228) i Brazil (8.523.635), dok Sjedinjene Države imaju najviše umrlih - ukupno 410.142.

Među prvih pet država sa najviše smrtnih slučajeva od kovida 19 su SAD (410.142), Brazil (210.404), Indija (152.747), Meksiko (141.248) i Velika Britanija (91.470).

Brazil je, od 10 zemalja sa najnepovoljnijom epidemiološkom statistikom, u poslednja 24 sata prijavio najmanje smrtnih slučajeva - 76.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.