Svet: Roditelji u Južnoj Koreji protiv propusnice o vakcinaciji za decu; SAD: Odobrena treća doza Fajzera za uzrast 16-17 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 11:19

Svet: Roditelji u Južnoj Koreji protiv propusnice o vakcinaciji za decu; SAD: Odobrena treća doza Fajzera za uzrast 16-17 godina

Nekoliko udruženja roditelja u Južnoj Koreji održalo je danas proteste protiv propusnice o vakcinaciji za decu, čiji je cilj, kako je ranije saopšteno, suzbijanje širenja kovida-19 među tinejdžerima.

Od februara naredne godine, svi stariji od 12 godina moraće da pokažu propusnicu o vakcinaciji da bi ušli u javne prostore, uključujući privatne nastavne centre, biblioteke i kafiće, prenosi agencija Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Trenutno su deca starosti do 17 godina bila izuzeta od tog pravila.

Najnovija odluka je, međutim, izazvala uzbunu među nekim roditeljima koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, navodeći kao razlog potencijalne nuspojave.

Najmanje 70 članova roditeljskih udružanja okupilo se ispred zgrade Korejske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti u gradu Šeongju, držeći transparente na kojima je pisalo "Diktatura vakcina".

Anketa, koju je ove nedelje sprovela jedna druga aktivistička grupa, pokazala je da je 93 odsto od više od 18.000 roditelja koji su učestvovali u ispitivanju, protiv ideje da se učenicima uvede obavezna propusnica o vakcinaciji.

Zdravstveni zvaničnici tvrde da vakcine nude zaštitu od teških simptoma i da je stopa neželjenih nuspojava prijavljenih među tinejdžerima niža nego kod odraslih.

Do snižavanja starosne za vakcinaciju dolazi nakon što su infekcije među tinejdžerima u Južnoj Koreji naglo porasle nakon obnavljanja redovne školske nastave u novembru.

U protekle četiri nedelje, među 100.000 dece, prijavljeno je 210 infekcija, dok je kod istog broja odraslih bilo samo 167 pozitivnih.

Broj novih dnevnih infekcija u Južnoj Koreji porastao je ove nedelje po prvi put na više od 7.000, pokazali su vladini podaci.

Kuba: Prvi slučaj omikrona, putnik doputovao iz Mozambika

Na Kubi je otkriven prvi slučaj omikron soja korona virusa kod osobe koja je doputovala iz Mozambika, javila je kubanska državna agencija ACN.

Putnik, zdravstveni radnik koji živi u kubanskoj provinciji Pinar del Rio, vratio se na ostrvo 27. novembra i narednog dana je bio pozitivan na kovid-19, navodi agencija Rojters pozivajući se na izveštaj ACN-a.

Kubanski zdravstveni zvaničnici identifikovali su 18 ljudi sa kojima je putnik možda bio u kontaktu otkako je stigao na ostavo, ali su svi bili bez simptoma i negativni na virus na testiranju.

Kuba, karipska ostrvska država čija ekonomija zavisi od turizma, drastično je ublažila uslove za ulazak turista sredinom novembra nakon uspešne vakcinacije vakcinama koje su razvijene u zemlji.

Kuba je ipak prošle nedelje ponovo pooštrila ograničenja za putnike iz određenih afričkih zemalja i još nekih država gde je otkriven omikron soj.

SAD: Odobrena treća doza Fajzera za uzrast 16-17 godina

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je danas odobrila buster dozu vakcine protiv kovid-19 kompanija Fajzer i Biontek za uzrast 16 i 17 godina, nakon što su zdravstveni zvaničnici pozvali stanovništvo da primi dodatnu vakcinu zbog zabrinutosti u vezi sa novim Omikron sojem virusa.

Odobrenje za hitnu upotrebu, koje je danas izdala FDA omogućava populaciji u ovom uzrastu da dobije treću vakcinu najmanje šest meseci nakon primljene druge vakcine, prenosi Rojters.

Kako se navodi, oko 4,7 miliona 16- i 17-godišnjaka u SAD je potpuno vakcinisano, a više od 2,5 miliona njih je primilo drugu dozu pre šest meseci, a svi punoletni građani SAD imaju pravo na buster doze tri odobrene vakcine.

Neki američki naučnici su izrazili zabrinutost u vezi sa dodatnim vakcinacijama za ovu starosnu grupu zbog povećanog rizika od retkih slučajeva miokarditisa kod mladih, koji su povezani sa mRNK vakcinama kao što je ona Fajzera i Bionteka.

Odobrenje FDA dolazi dan nakon što su ove kompanije objavile podatke koji sugerišu da bi treće doze njihove vakcine mogle biti ključne za zaštitu od infekcije novim omikron sojem korona virusa.

Broj novih infekcija u SAD popeo se sa proseka od skoro 95.000 dnevno, koliko je bilo 22. novembra, na oko 119.000 dnevno ove nedelje, a hospitalizacije su porasle za 25 odsto u odnosu na pre mesec dana, preneo je AP.

Povećanja su skoro u potpunosti posledica delta soja, pošto je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) do sada identifikovao manje od 100 slučajeva omikrona u SAD, ali se očekuje da će porasti u narednim nedeljama i mesecima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.