Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2017, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako drugo dijete u Banjaluci nevakcinisano

BANJALUKA - Sve je više roditelja u BiH koji odbijaju vakcinaciju djece ili su u dilemi šta da učine, dok pristalice vakcine i doktori ističu da je ona bezbjedna i da predstavlja jedno od najvećih otkrića 20. vijeka.

"Smatram da su vakcine otrov, a ne nešto što će pomoći djeci da ih sačuva od bolesti. Kad bi ljudi više bili edukovani o nuspojavama vakcina, više bi se zamislili. Vakcine sadrže živu, aluminijum i formaldehide koji nikako ne bi smjeli biti u krvotoku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << a mi bebe izlažemo tome. Dugo godina i sama pratim istraživanja o vakcinama i potpuno sam sigurna da sam donijela ispravnu odluku o nevakcinisanju svoje djece. Zašto na svakoj bočici vakcine piše da se proizvođač odriče odgovornosti? Ako vakcine sprečavaju bolesti, zašto uopšte braniti nevakcinisanoj djeci da idu u vrtić ako su vakcinisana djeca imuna", rekla nam je Lidija Lj. iz Banjaluke, majka dvoje djece. Ona je istakla da nije imala probleme prilikom upisa u školu.

Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS, ističe veliku važnost vakcina u borbi protiv teških bolesti.

"Sve bolesti protiv kojih vakcinišemo djecu u RS su, ili toliko teške da mogu izazvati invaliditet, čak i smrtne ishode, znači, teške posljedice, ili se javljaju u masovnom obliku kada opet prave veliku štetu", navodi Aćimovićeva.

Kaže da se inače u Institutu suočavaju sa problemom vakcinisanja MMR vakcinom (štiti od tri virusne bolesti  morbila, rubele i mumpsa), ali da je prošle godine dosegao vrhunac.

"Ovo sve rezultovalo je lošim obuhvatom vakcinacije. Da bismo bili zaštićeni kao društvo i da se ne bi vratile bolesti koje su već istorija, obuhvat u RS mora biti 95 odsto, a tokom prošle godine on je iznosio 74 odsto, s tim da imamo regije sa obuhvatom vakcine od 50 odsto. U Banjaluci je svako drugo dijete nevakcinisano, što ostavlja ogroman prostor da nastane epidemija", rekla je Aćimovićeva za NES radio.

Naglašava da ovo nisu bezazlene bolesti i da je u Rumuniji od epidemije umrlo 17 djece.

Objavljene tvrdnje raznih udruženja po društvenim mrežama da postoje sudske presude kojima je potvrđena veza između MMR vakcina i razvijanja autizma kod djece, u Instituta za javno zdravstvo RS ocjenjuju kao neistinu. Stručnjaci smatraju da oni svoje tvrdnje baziraju na jednom, kasnije se utvrdilo, lažnom istraživanju iz Engleske, a presude donesene na osnovu ove studije su kasnije pobijene.

"Bila sam u velikoj dilemi da li sinčića da vodim na vakcinaciju, i na kraju sam odlučila da ipak to učinimo. Muž i ja smo takođe primali vakcine kao mali i nikakve posljedice nismo imali, a hvala Bogu, nismo se kasnije ni razbolijevali od teških bolesti, što su možda vakcine spriječile", rekla je Mira L. iz Bijeljine.

Za svu djecu u RS obavezna je vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti, što je definisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji. Djeca se ne vakcinišu samo ako postoje trajne kontraindikacije za primjenu neke vakcine.

"Revakcinacija MMR vakcinom se obavlja kada dijete ima šest godina odnosno pred upis u osnovnu školu, i tada je dijete kompletno zaštićeno", navodi Aćimovićeva.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje kaznene odredbe u slučaju nepoštovanja odredaba o obaveznoj vakcinaciji koje do sada nisu primjenjivane.

Pravilnik o imunizaciji protiv zaraznih bolesti propisuje da je prilikom upisa djeteta u vrtić ili školu obavezno priložiti dokaz nadležnog doma zdravlja da je dijete uredno vakcinisano, odnosno, ako nije vakcinisano, da postoje trajne kontraindikacije za vakcinaciju protiv određene zarazne bolesti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.