Srbija na udaru bolesti: Preti epidemija, jedna grupa posebno ugrožena VIDEO

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 14:33

Srbija na udaru bolesti: Preti epidemija, jedna grupa posebno ugrožena VIDEO

Epidemija velikog kašlja u Srbiji je ispraznila škole, pet beba je preminulo, a zbogi širenja i drugih bolesti, te slučajeba malih boginja, vode se polemike oko toga da li bi trebalo produžiti raspust.

Male boginje ili morbili su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje smo se uspešno borili MMR vakcinom, koja je obavezna za svu decu u drugoj i sedmoj godini života.

S obzirom na poljuljanu veru u vakcinaciju, mnogi roditelji su odbili da decu daju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MMR vakcinu, pa to zapravo može imati velikog udela u daljem razvoju situacije kada je ova bolest u pitanju.

Zasad su registrovana dva slučaja, oba importovana, majka i sin su se zarazili u inostranstvu i, kako navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, situacija se prati.

Kada su u pitanju simptomi morbila kod dece, važno je znati da period inkubacije, odnosno period dok se ne pojave simptomi, može trajati i do 18 dana.

"Postoji šansa da se proširi epidemija jer je kalendar vakcinacije kod nas poremećen, izgubili smo ritam, a nemamo ni kolektivni imunitet koji treba da bude preko 95 odsto. Najviše su ugrožene starije osobe, bake i deke koje i ne znaju da li su preležali morbile, a naravno, kod beba je svaka infekcija mnogo opasnija nego inače", rekao je za Prvu dr Saša Milićević, pedijatar.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je pozvao na hitnu evidenciju nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece i pozvali su roditelje da svoju decu odvedu u domove zdravlja kako bi primili vakcinu i time sprečili razvoj još jedne potencijalne epidemije.

Prеmа pоdаcimа iz Sеrvisа јаvnоg zdrаvljа, zакljučnо sа 4.2.2024. gоdinе, nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје оd strаnе zdrаvstvenih rаdniка priјаvljеno je uкupnо 297 pоtvrđеnih slučајеvа velikog kašlja коd којih је diјаgnоzа pоstаvljеnа оd pоčеtkа 2024. gоdine.

Osim velikog kašlja i morbila, postoji još uvek i virus gripa, a prema poslednjim podacima, u periodu od 29. januara do 4. februara nа оsnоvu pоdаtака iz pоpulаciоnоg nаdzоrа nаd gripоm, priјаvljеno 15.110 slučаjеvа оbоljеnjа sličnih gripu. U pоrеđеnju sа prеthоdnоm nеdеljоm bеlеži sе pоrаst brоја оbоlеlih оd оbоljеnjа sličnih gripu, stoji na sajtu Batuta.

"Nadamo se malom preseku i smanjenju za praznik od 15. do 19. februara... Dominantne su respiratorne virusne infekcije, koronavirus, adenovirusi, influenca, sincicijalni, pertusis, varičele, šarlah, kao i stomačni virusi", rekla je za Tanjug dr Olivera Todorović. Ona je istakla da je preventiva morbila i pertusisa, naravno, vakcina, a preventiva za viruse smanjeno okupljanje, redovni obroci, san, kao i suplementi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.