SZO: Odmah vakcinišite decu protiv morbila

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Odmah vakcinišite decu protiv morbila

Vakcinacija protiv malih boginja mora odmah biti pojačana u Evropi i centralnoj Aziji, posle izbijanja epidemija te bolesti, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

S obzirom na to da je bolest malih boginja gotovo iskorenjena u Evropi, zvaničnici SZO su iznenađeni činjenicom da je tokom 2014. i u prvim mesecima 2015. godine zabeleženo više od 22.000 slučajeva zaraze. SZO zahteva da zemlje "bez izuzetka" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nastave da kontrolišu epidemije.

"Kada imamo u vidu da je tokom prethodne dve decenije u Evropi smanjen broj slučajeva malih boginja za 96 odsto, i da smo samo na korak od iskorenjivanja zaraze, mi smo zapanjeni ovim brojkama", rekla je direktorka SZO za Evropu Žužana Jakab. "Moramo zajedno da odgovorimo, bez daljeg odlaganja, da zatvorimo rupe u imunizaciji", rekla je Jakab. Istakla je da je neprihvatljivo da, posle 50 godina napora da se bezbedna i efikasna vakcina učini dostupnom, vakcine i dalje "koštaju živote, novac i vreme".

Najviše novih slučajeva zaraze zabeleženo je u Kirgistanu, gotovo 7.500 i u Bosni i Hercegovini, 5.340. U Rusiji i Gruziji bilo je više od 3.200, u Italiji 1.600, a u Nemačkoj 570.

SZO navodi da sve veći broj roditelja odbija da vakciniše svoju decu ili se suočava s nekim preprekama u dobijanju vakcine.

Doktor Nedret Emiroglu iz SZO kaže da je sada prioritet staviti epidemiju pod kontrolu putem imunizacije rizičnih grupa. "Istovremeno, sve zemlje, bez izuzetka, moraju da održavaju veoma visok stepen redovne vakcinacije protiv morbila, tako da ne dođe do novih epidemija u regionu, i da jednom zauvek iskorenimo male boginje", rekao je Emiroglu.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

SZO zapanjena epidemijom morbila

Izvor: B92, 25.Feb.2015

Vakcinacija protiv malih boginja mora odmah biti pojačana u Evropi i centralnoj Aziji, posle izbjanja epidemija te bolesti, upozorila je SZO...S obzirom na to da je ta bolest gotovo iskorenjena u Evropi, zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije su iznenađeni činjenicom da je tokom 2014. i u prvim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.