S godinama se boginje teže podnose

Izvor: B92, 23.Jan.2014, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S godinama se boginje teže podnose

Boginje se najčešće javljaju kod dece, ali nije retkost da se pojave i kod odraslih u zrelim godinama. Lekari kažu da to nije ništa neobično, jer oni koji ih nisu preležali u detinjstvu preleže ih kasnije sa svojom decom.

Rubeola opasna za trudnice

Crvenka ima laku kliničku sliku, ali je, kaže dr Lazić, opasna ako trudnica oboli jer je virus visoko teratogen. Postoji obavezna vakcinacija u dečjem uzrastu.

Činjenica je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međutim, da „crvene tačkice“ po koži stariji teže podnose nego deca. Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti koje se karakterišu osipom po koži i simptomima oboljenja najčešće disajnih organa praćenih povišenom temperaturom. Najpoznatije su male boginje - Morbili, srednje boginje - Varicella, crvenka - Rubeola i danas iskorenjene ali najopasnije velike boginje - Variola vera.

- Kod odraslih pacijenata danas najčešće viđamo srednje, takozvane ovčije boginje i to kod onih osoba koje ih nisu preležale u detinjstvu, pa kad postanu roditelji, preleže ih zajedno sa decom. Ali, za razliku od dece mlađeg uzrasta gde ova bolest gotovo uvek protiče sa blagim simptomima uz minimum komplikacija uz mirovanje i toaletu promena, kod odraslih ide sa visokim temperaturama, mnoštvom promena i na koži i na sluznicama i vrlo često uz sekundarne bakterijske komplikacije. S obzirom na to da kad se osoba jednom zarazi, stiče trajni imunitet, ali virus ostaje u organizmu i može kasnije pri padu imuniteta da izazove kliničku sliku Herpes zostera. Danas se sve češće i kod ovog oblika praktikuje vakcinacija - kaže za Danas dr Branka Lazić, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja Stari grad.

Male boginje kod nas gotovo su iščezle u drugoj polovini prošlog veka obaveznom vakcinacijom male dece za koje su one i najopasnije. Međutim, sa jačanjem antivakcinalnog lobija, kako tvrdi naša sagovornica, opao je procenat vakcinisane dece, pa su se u dva maha sporadično javile i kod dece, ali i kod mlađih odraslih osoba, što može u budućnosti predstavljati veliki problem.

Osip na koži ponekad zna da zavara i same lekare prilikom davanja dijagnoze, pa se dešava da „crvene tačkice“ pripisuju alergijama, a onda se ispostavi da su to ipak boginje. Doktorka Lazić ističe da se to može dogoditi jer sve vrste boginja mogu da imaju i atipične oblike, te se mogu zameniti sa drugim oboljenjima, pa i sa alergijama.

- Praćenjem i čestim kontrolama sumnjivih slučajeva ova nedoumica se otklanja. Komplikacije su najteže kod, na svu sreću, iskorenjenih velikih boginja, ali i lakši oblici naruše imunitet pa nisu retki bronhitisi, upale pluća, srednjeg uha i slično, kaže dr Lazić i ističe da je aktivna imunizacija najbolja prevencija, ali ukoliko se bolest već pojavi, onda pomaže izolacija pacijenta uz mirovanje 21 dan i simptomatsku terapiju.

Izvor: Danas.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.