Revakcinacija i Torlakovom vakcinom

Izvor: B92, 03.Apr.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revakcinacija i Torlakovom vakcinom

Beograd -- Pedijatri u domovima zdravlja dobiće uputstvo da decu koja su započela vakcinaciju petovalentnim vakcinama revakcinišu vakcinama instituta Torlak.

Pedijatri u domovima zdravlja dobiće uputstvo da kod dece koja su započela vakcinaciju petovalentnim vakcinama revakcinacija može biti obavljena vakcinama dostupnim u domovima zdravlja, odnosno vakcinama instituta Torlak.

To je danas odlučeno na zajedničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanku epidemiologa Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i predstavnika Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Šef odseka za imunologiju Goranka Lončarević nakon sastanka rekla je novinarima da su vakcine u domovima zdravlja, a koje se daju o trošku RFZO, podjednako bezbedne kao i petovalentne vakcine i da roditelji ne treba da brinu.

"Preporuka roditeljima bi bila da ne pokušavaju da nabave petovalentnu vakcinu nedozvoljenim kanalima, jer se na taj način prekida hladni lanac i zdravlje dece može biti ugroženo", rekla je Lončarevićeva.

Direktor Instituta "Batut" Dragan Ilić objasnio je da je izmenom kalendara vakcinacije petovalentna vakcina trebalo da se daje deci od 1. jula, o trošku RFZO.

Na raspisani tender, kako kaže, proizvođači se nisu javili. On je dodao da je RFZO danas raspisao tender za nabavku petovalentnih vakcina za narednu godinu.

Epidemiolozi u "Batutu" kažu da je u većim gradovima Srbije, poput Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, 50 odsto mališana do sada vakcinisano petovalentnim vakcinama koje su roditelji sami kupovali u apotekama, dok je u manjim gradovima taj broj varirao od pet do 20 odsto.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je posle sastanka da su vakcine koje se nalaze u domovima zdravlja nabavljene centralizovanim putem i da su registrovane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

"Ovim ni na koji način neće biti ugroženo zdravlje i bezbednost deteta i nema razloga za uznemirenost roditelja", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da "nadzor nad sprovođenjem imunizacije ovim vakcinama, odnosno poštovanjem svih principa bezbedne imunizacije, sprovode instituti i zavodi za javno zdravlje".

"Skrećemo pažnju da deca treba da budu pravovremeno i potpuno vakcinisana odnosno da prime predviđene doze vakcina u određenom uzrastu, jer samo tako mogu imati adekvatnu zaštitu u periodu kada su najosetljivija na pojedine uzročnike zaraznih bolesti, što im i ove vakcine omogućuju", dodaje se u saopštenju.

Podseća se i da "imunizacijom se na najefikasniji način sprečavaju zarazne bolesti odnosno redukuju komplikacije, bolničko lečenje, trajna oštećenja i smrtni ishodi koji su mogući u slučaju obolevanja nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece".

U Hrvatskoj i u RS nema nestašica petovalentnih vakcina koje se daju deci kao zaštita od određenih vrsta bolesti.

Transparentnost Srbija: Proveriti smislenost raspisivanja tendera za vakcine

Transparentnost Srbija ukazala je na smislenost raspisivanja tendera za nabavku petovalentnih vakcina, kada su jedine dve kompanije koje se bave njihovom proizvodnjom stavile do znanja da neće moći da ih obezbede.

Transparentnost navodi da se iz saopštenja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje može videti da bi javna nabavka ovih vakcina za narednu godinu trebalo da bude raspisana danas.

Kada je reč o isporuci vakcina za ovu i narednu godinu, RFZO ukazuje da su jedina dva proizvodjača britanski GlaxoSmithKline i francuski Sanofi Pasteur, "prekršila potpisane izjave kojima su se obavezali da će za najmanje 12 meseci obezbediti petovalentne vakcine", a da tu obavezu "neće moći da ispune ni za narednu godinu".

"Imajući te informacije u vidu, nameće se pitanje odgovornosti navedenih firmi za neispunjenje preuzete obaveze - da li je izjava bila obavezujuća ili pod rezervom, da li je preuzeta obaveza bila praćena nekim finansijskim ili drugim sredstvom obezbedenja i da li će ta sredstva obezbedenja biti aktivirana", navodi TS.

TS navodi da s druge strane, ukoliko su, kao što se kaže, navedene firme jedine koje proizvode potrebne vakcine, a one su već stavile do znanja da neće biti u mogućnosti da ih obezbede u dovoljnom broju, nameće se pitanje smislenosti sprovodjenja javne nabavke tih vakcina sa unapred poznatim ishodom - da niko neće moci da ih isporuči.

Ta nabavka bi imala smisla, kako navodi TS, ukoliko postoje i neke dodatne informacije - npr. o tome da postoje drugi proizvodjači u svetu koji planiraju razvijanje tih vakcina, da bi domaći proizvođač to mogao da učini u planiranom roku nabavke ili da postoji neki alternativni, posredni, način nabavke vakcina pomenutih proizvođača.

TS smatra da je u vezi sa nestašicom petovalentnih vakcina, osim korisnih informacija koje su do sada saopštene u vezi sa tim problemom, potrebno javnosti predočiti i druge relevantne dokumente.

Šestovaltna vakcina za bebe registrovana 20. marta

Šestovalentna vakcina za bebe "Infanriks heksa" registrovana je u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije pre dve nedelje, 20. marta, izjavio je večeras portparol te Agencije Aleksandar Tucović.

Tucović je to rekao za agenciju Beta, kako je ukazao: "povodom velikih nejasnoća oko nestašice vakcina za bebe".

""Infanriks heks" je vakcini "indikovana za primarnu i buster imunizaciju dece protiv difterije, tetanusa, pertusisa, hepatitisa B, poliomijelitisa i oboljenja izazvanog Hemofilus influenzom tip b", naveo je Tucović.

Proizvođač te vakcine je firma "GlaxoSmithKline Biologicals S.A.".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.