Od jeseni za decu i vakcina protiv varičele (AUDIO, VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2021, 12:01

Od jeseni za decu i vakcina protiv varičele (AUDIO, VIDEO)

Od jeseni će u obavezan program vakcinacije dece, najverovatnije, biti dodata i vakcina protiv varičele, odnosno ovčijih boginja.

Epidemiolozi kažu da je ta odluka doneta po ugledu na razvijene zemlje, kako bi se sprečile eventualne komplikacije kod dece od 10 do 14 godina, a prema poslednjim podacima, u našoj zemlji 14 posto dece tog uzrasta nema razvijen imunitet na varičele.

"U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je uvedemo i protiv varičela doneta je po uzoru na razvijene zemlje. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nije bilo nikakvih problema", kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

Jedna od novih kategorija biće deca šestog razreda, koja do sada nisu preležala tu bolest.

"Činjenica je da mi u nekom školskom uzrastu od 10 do 14 godina, imamo nekih 13-14 posto seronegativnih koji ulaze u taj neki adolescentni period bez imuniteta, a osobe koje su starije sklonije su komplikacijama i riziku", objašnjava dr Snežana Medić, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

"Ovčije boginje ili varičele jesu virusno oboljenje koje izaziva virus varičela zoster. Na našem podneblju javljaju se najčešće kod dece predškolskog i školskog uzrasta" saopštila je za RNS epidemiološkinja Dr Snežana Medić. Da li i kod nas uvesti obavzu vakcinacije dece?

Bolest je najčešće blaga i prolazi bez posledica međutim u određenom procentu od 2-6 odsto, javljaju se komplikacije koje nisu bezazlene, u jednom procentu se dešava i bolničko lečenje.

"Kad je reč o obaveznoj vakcinaciji protiv varičele, to je krupna odluka koju mora da donese stručni svetodavni tim za imunizaciju i republička stručna Komisija za zarazne bolesti" rekla je sagovornica.

Jedan broj zemalja radi već tu imunizaciju protiv varičele i ona je namenjena deci u drugoj godini života međutim jedan broj zemalja sprovodi vakcinaciju i u periodu puberteta.

Tek će se utvrditi kakva će biti šema vakcinacije kod nas, da li će biti jedna ili dve doze kao što je u većini zemalja ali  je činjenica da imamo u uzrastu od 10 do 14 godina oko 14 odsto sero-negativnih koji ulaze u taj period adolescencije bez imuniteta a što su osobe starije, sklonije su kompikacijama.

Možda je vreme da se uvede ova vakcina ali treba sagledati sve strane, uključujući troškove pa odlučiti, zaključila je dr Snežana Medić.

Osim školske dece viših razreda, preporuka je da se vakcinišu i kategorije koje su u riziku - seronegativne žene koje planiraju trudnoću, članovi porodica imunokompromitovanih lica, oni koji se spremaju za transplantaciju, kao i oni koji boluju od atopijskog dermatitisa.

Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti, najkasnije u septembru, promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.