Prve naznake o efikasnosti vakcine na jesen: Ne sme da bude samo za bogate

Izvor: B92, 25.Maj.2020, 08:08

Prve naznake o efikasnosti vakcine na jesen: "Ne sme da bude samo za bogate"

Prve naznake o efikasnosti potencijalne vakcine protiv koronavirusa mogle bi da budu dostupne na jesen, izjavio je predsednik Udruženja za vakcinaciju "Gavi" Set Berkli, čije je sedište u Ženevi.

"Nažalost, ne znamo koja će vakcina funkcionisati i da li će uopšte biti neke. Ako budemo imali sreće, imaćemo naznake na jesen o efikasnosti", rekao je u nedelju Berkli za švajcarski list "NZ Z am Zontag", a prenosi Rojters.

On je naglasio da je dug put odatle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do toga da odobrena aktivna supstanca bude dostupna u velikim količinama za stanovništvo širom sveta.

Berkli je pozvao da se na globalnom nivou usklade napori za proizvodnju i podelu eventualne vakcine, ocenivši da je potreban sporazum na međunarodnom nivou za izgradnju proizvodnih kapaciteta kako bi se brzo prozvela vakcina, "jednom kada se ona pronađe".

"Države bi trebalo da sarađuju kako bi međusobno podelile vakcine u slučaju da vakcina (jedne zemlje) nije dobra", rekao je Berkli, dodajući da je moguće da neke vakcine bolje funkcionišu na mladima, a druge na starijima.

On je pozvao Svetsku zdravstvenu organizaciju da objavi jasne smernice o upotrebi i distribuciji vakcine kako bi sprečila da vakcina, koja prva bude napravljena, bude dostupna bogatima na račun onih kojima je najpotrebnija.

Berkli smatra da, ako u početku bude ograničena dopstupnost vakcine, ona bi trebalo da prvo bude korišćena za imunizaciju zdravstvenog osoblja.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.