Provera vakcinalnog statusa dece - roditelji lažirali kartone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2018, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera vakcinalnog statusa dece - roditelji lažirali kartone

Novosadska predškolska ustanova na zahtev Ministarstva zdravlja tražila je od roditelja da dostave kopije vakcinalnih kartona dece, kako bi u vreme epidemije morbila imali podatak o broju vakcinisane dece, predupredili moguću epidemiju u vrtićima i zaštitili onu decu koja ne mogu da prime vakcinu. Međutim, indirektno su saznali da su pojedini roditelji sami upisivali podatke o vakcinaciji u kartone.

U upravi novosadske predškolske ustanove iznenađeni su informacijom koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su dobili o neodgovornom ponašanju roditelja koji ne samo što nisu vakcinisali svoju decu, već su u vakcinalne kartone sami dopisivali podatke o vakcinaciji. Ta informacija iznenadila je i pojedine roditelje čija deca pohađaju tu ustanovu.

Predškolska ustanova sada je prinuđena da dobijene podatke o vakcinaciji proverava u Domu zdravlja.

"Metodom slučajnog uzorka ćemo proveriti i gde se utvrdi da je došlo do zlčoupotrebe naravno da ćemo proslediti nadležnim organiuma i kojima je to posao jer ponavljam nama je u interesu nda zaštitimo decu", rekla je Mirjana Đurđev, direktorka PU "Radosno detinjstvo".

Prema podacima, u Novom Sadu je nizak procenat vakcinisane dece. Ipak, u Domu zdravlja kažu da se od početka epidemije morbila sve veći broj roditelja odlučuje za vakcinaciju, ali još uvek ima i onih koji se protive vakcinacije, te će lekari biti prinuđeni da prijavljuju takve slučajeve.

"Roditelji koji to odbiju a nema medicinski razlog za to koji procenjuje izabrani lekar upućuje sanitarnoj inspekciji koja dalje vodi slučaj kako je to po zakonu", objasnila je Dr Vesna Vuleković, DZ Novi Sad.

Dobra vest je da do sada nijedno dete u novosadskim vrtićima nije obolelo od morbila, a eventualnu epidemiju, može da spreči jedino vakcinacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.