Pregledi su najbolji lek

Izvor: B92, 31.Maj.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregledi su najbolji lek

Čak 80 odsto bolesti može da se spreči ukoliko se otkriju na vreme, a to se može jedino preventivnim pregledima. Prema rečima dr Radmile Šehić, redovni sitematski pregledi mnogo znače u sprečavanju nastajanja oboljenja. Primer pravilne prevencije je vakcinacija populacije, kojom se sprečavaju zarazne i infektivne bolesti.

Hipertenzija

Povišen krvni pritisak podjednako napada oba pola. On je faktor rizika u nastajanju oboljenja krvnih sudova, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svega srca, „učestvuju" i u nastajanju moždanog udara, bolesti bubrega i mnogih drugih.

- Pravovremeno otkrivanje i lečenje povišene tenzije zaustavlja bolest i sprečava i brojne komplikacije. Zato treba redovno kontrolisati krvi pritisak i analizama krvi proveravati nivo masti i šećera u krvi – kaže naša sagovornica.

Ukoliko se u tri uzastopna merenja krvnog pritiska registruju vrednosti koje prelaze gornju granicu (140 sa 90 živinog stuba), treba se obratiti lekaru. Hipertenija se često javlja bez ikakvih simptoma. Pogađa sredovečne osobe, koje su radno aktivne, pa zato na preventivni pregled treba otići oko 40 godine, ali nije na odmet i da pre toga.

Dijabetes

Prema rečima doktorke Šehić, dijabetes tipa dva često ide udruženo sa hipertenzijom. Ovaj tip dijabetesa takođe se najčešće javlja oko 40 godine.

Ukoliko osoba duže vreme ima povišene vrednosti šećera u krvi, ili se javljaju simptomi – povećana glad, žeđ i mokrenje, uz gubitak telesne mase, umora, opšte slabosti, a kod žena i pojava svraba u genitalnom predelu, onda se osoba mora javiti lekaru. Povišen nivo šećera u krvi može da se utvrdi pregledom krvi iz prsta i mokraće.

Žene

U periodu menopauze kod žene dolazi do pada nivoa polnih hormona u krvi. Kako se to dešava oko 40 godine, veoma je važno obaviti preventivne ginekološke i preglede dojki. Nažalost, karcinom dojke je danas sve učestaliji, a u 80 odsto slučajeva je za njegov nastanak odgovoran nasledni faktor. Osim ovih žena, češće obolevaju i one koje nikada nisu rađale. Pojava ranog puberteta, kasne menopauze, dugotrajne upotrebe hormonskih preparata, gojaznost, alkoholizam i pušenje, faktori su koji učestvuju u pojavi ove bolesti.

- Svakih šest meseci treba posetiti ginekologa i uraditi pregled dojki ultrazvukom i mamografom. Ženama se savetuje i da povremeno urade samopregled i da se obavezno jave lekaru ukoliko napipaju čvorić ili grudvicu na dojci – kaže naša sagovornica i dodaje da pažnju treba obratiti i na to da li postoji iscedak iz bradavice, bol ili zatezanje kože.

Prema rečima doktorke Šehić, ginekološki pregled je od velikog značaja i radi otkrivanja mogućnih maligniteta polnih organa. Svako krvarenje u toku menopauze, pa makar i u tragovima, prisustvo bola u malom stomaku, uporan bol u krstima, trebalo bi da podstakne na odlazak kod specijaliste.

Muškarci

Naša sagovornica napominje da se veoma malo govori o malignitetima testisa, koji se javljaju između 20. i 25. godine.

- Pravi uzrok bolesti nije sasvim poznat. Ipak, ovo je jedini malignitet koji može potpuno da se izleči, zato je i važno ići na pregled u ovom periodu života – kaže doktorka Šehić.

Za ovu bolest je tipično pečenje pri mokrenju, otvrdeli testisi i bolna kvržica. Samopregled je od velikog značaja, pa ga zato treba uraditi kada je telo opušteno, nabolje posle kupanja. Ukoliko se primeti bilo šta od ovih simptoma, treba se obratiti urologu.

Ono što je kod žena menopauza, to je kod muškaraca andropauza i povezana je sa hormonskim statusom, odnosno nivoom testostrenona.

- Kada nastane andropauza, gubi se seksualna želja, javlju se umor i slabost, smanjuje se mišićna masa. Osoba je loše raspoložena, preosetljiva i ima nalete toplote – kaže doktorka Šehić.

Veoma često se kod starihij muškaraca javlja problem sa prostatom, koja se sa starenjem uvećava i tako pritiska mokraćne puteve, otežavajući mokrenje.

- Stvara se otok malog stomaka, a ukoliko postoji minimalno mokrenje, posle njega se javlja bol. U tom slučaju, dolazi i do pritiska na debelo crevo, što onemogućava pražnjenje – objašnjava doktorka Šehić.

Izvor: B. Gigović, Blic.rs
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.