Potpuni kolaps zbog kovid propusnica – sve je stalo VIDEO

Izvor: B92, 19.Okt.2021, 17:26

Potpuni kolaps zbog kovid propusnica – sve je stalo VIDEO

Italija je stala zbog potvrda o vakcinaciji.

Dugi redovi ispred kafića, restorana, apoteka stvaraju se zbog zakonske obaveze da svakog kupca "proveri" da li je vakcinisan, a ako jeste - da li je to jedna ili dve doze?

Pa, sada, koliko štete nanosi lokalnoj privredi, može se videti golim okom. Neki, kojima ugostiteljstvo nije glavni posao, poput restorana brze hrane koji su radili u okviru tržnih centara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatvorili su ili pauziraju između smena radi dezinfekcije prostorija, dok drugi broje posetioce na prste jedne ruke

U Trstu i Vilesu, na primer, u prvim danima sprovođenja ove odluke vlada toliko nervoze sa svih strana da biste radije preskočili ulazak u restoran ili kafić nego na ulazu nagađali da li možete popiti kafu ili ručak - ili ne.

S obzirom da je sistem za prepoznavanje korona pasoša prilično osetljiv jer s vremena na vrijeme "pada", a zaposleni, plašeći se inspekcije i strogih kazni, ne žele vas pustiti dok ne dobiju na internetu potvrdu da ste vakcinisani sa dve doze - redovi su neizbežni, a na njih se Italijani teško navikavaju.

Da bi se takve stvari sprečile, osim maske, mnogi su dužni da nose i štampane potvrde o kovidu. Ponekad ih je lakše skenirati od onih na mobilnom telefonu, ali ipak svakih deset minuta na ulazu u restorane i kafiće dolazi do kašnjenja jer se sistem mora stalno resetovati.

Ove epidemiološke mere obeshrabrile su mnoge da izađu "na hranu i piće", pa ako se na to odluče, radije sede u baštama i smrzavaju se na oluji, kako je svojevremeno svedočio novinar Slobodne Dalmacije u Trstu.

Svi zaposleni u Italiji moraju predstaviti tzv zelenu kartu koja dokazuje da su bili vakcinisani, zaraženi koronom ili su nedavno bili negativni na koronavirus, što je izazvalo niz protesta, od kojih je jedan u Rimu, u režiji neofašističkih stranaka, obeležen nasiljem. Ova mera cilja oko 23 miliona radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.

Pojačane epidemiološke mere u odnosu na letnji period koji je iza nas, u Italiji koja je čak osamdeset odsto stanovništva starijeg od osamnaest godina vakcinisala najmanje jednom dozom, unele su veliki nemir među ljude.

U Italiji je čak 130.000 ljudi umrlo od posledica koronavirusa od početka pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.