Izvor: Radio 021, 19.Jan.2021, 10:27

Pokrenut sistem e-vakcina koji prati ceo proces imunizacije i svakog vakcinisanog, objašnjeno kako funkcioniše

U Srbiji je pokrenut novi sistem e-vakcina koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, njenog skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem će biti podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe, izjavio je danas direktor Kancelarije za IT i javnu upravu Mihailo Jovanović.

Kako je objasnio, sistem se sastoji iz tri dela - praćenje vakcine, prijavljivanje građana za vakcinaciju i imunizacija građana.

Centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tog sistema je, kaže Jovanović, deo koji se tiče praćenja svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka njenog davanja.

U okviru tog sistema uključeni su, navodi, Agencija za lekove i medicinska sredstva, centralni magacini za skladištenje vakcina, Batut, regionalni magacini, instituti i zavodi za javno zdravlje, lokalni magacini, domovi zdravlja.

Drugi deo sistema je, objašnjava Jovanović, sistem za praćenje imunizacije, koji podrazumeva da se svaki građanin evidentira u sistemu kada je primio vakcinu, kada je vreme da primi drugu dozu, kao i koja je vakcina u pitanju, a kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji. Potvrda se i dobija preko e-mejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji, moguće je da je traži ponovo od eUprave. Ta potvrda, kako je objašnjeno, sadrži QR kod kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja "lažnih potvrda".

Treći deo sistema, kaže Jovanović, a koji građani već znaju, jeste prijavljivanje za vakcinaciju.

Građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati preko portala eUprava ili telefonom, a onda će vakcine dobiti po prioritetu koji je odredio Batut, najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74 godina, a onda i ostale kategorije - prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi. Preko e-mejla i SMS-a građani će dobiti informaciju kada da dođu na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Kako izgleda vakcinacija?

Za proces masovne vakcinacije, Jovanović navodi da su napravljeni punktovi na Sajmu u Beogradu, gde su, kaže, tačno određene zone od trenutka ulaska do izlaska. Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti da se vakcinišu, nakon toga razgovaraju sa lekarom, vakcinišu se i na kraju 15 minuta ostaju na lekarskom posmatranju.

O vakcinaciji će se dobijati dnevni izveštaji koliko se građana prijavilo za vakcinu, koliko je vakcina isporučeno, ali i koliko je vakcinisano po opštinama i gradovima.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.