Počela vakcinacija dece protiv pneumokoka

Izvor: Mondo, 03.Apr.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela vakcinacija dece protiv pneumokoka

Vakcina ima dovoljno da se pokrije "prvi krug" vakcinacije dece rođene od početka godine.

Foto: Sean Gallup/Getty Images

U zrenjaninskom Domu zdravlja "Dr Boško Vrebalov" ove nedelje počela je obavezna vakcinacija protiv bakterije pneumokoka, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove. Kako su podsetili, prema Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zaraznih bolesti vakcinišu se deca rođena od 1. januara 2018. godine.

"Deca se vakcinišu u tri doze, a razmak između doza ne sme biti manji od četiri nedelje. Prva vakcina daje se detetu sa starošću od dve nedelje, druga doza sa tri ipo meseca a treća u šestom mesecu", rekla je Slađana Pejović, glavna sestra Doma zdravlja.

Navela je da ukoliko roditelji dovedu svoje dete na preventivni pregled u planiranom periodu, to dete će dobiti ovu vakcinu kao primarnu vakcinaciju, a revakcinacija se daje sa navršenih godinu dana života.

"Vakcine smo dobili u dovoljnoj količini da se pokrije prvi krug vakcinacije dece rođene od početka godine i distribuirane su na svim mestima za vakcinaciju. To znači da vakcine ima i u Dečjem dispanzeru kao i u ambulantama u naseljenim mestima, tako da se sva deca vakcinišu istovremeno kako u gradu tako i u naseljenim mestima. Bitno je napomenuti da je prema Pravilniku ova vakcinacija obavezna", ukazala je Pejović.

Vakcina pod nazivom Synflorix štiti decu od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse, upale pluća. Od posledica tih bolesti u svetu godišnje umre skoro pola miliona dece mlađe od pet godina.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je obavezna vakcinacija za svu decu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B, a sada i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Nova obavezna vakcina: Za koga je i čemu služi

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.