PRVE PREPREKE U VAKCINACIJI: Određene grupe građana možda neće moći da prime vakcinu protiv korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2020, 07:44

PRVE PREPREKE U VAKCINACIJI: Određene grupe građana možda neće moći da prime vakcinu protiv korone

Nijedna vakcina protiv korone neće delovati kod onkoloških pacijenata dok primaju terapiju, najnovija je vest koja stiže iz Rusije.

Kako su saopštili iz nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Galameja, koji je prvi razvio vakcinu, u toku je razvoj specijalnog protokola za pacijente s kancerom.

Aleksandar Gincburg, direktor ovog istraživačkog centra pri ruskom ministarstvu zdravlja, objasnio je da je, kako bi se izgradio imunitet, neophodno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se imune ćelije umnožavaju, a lekovi koje koriste onkološki pacijenti funkcionišu tako što suzbijaju razmnožavanje ćelija, te je time za njih vakcinacija kontraindikovana.

- Vakcina onkološkim pacijentima neće učiniti ništa negativno, ona uopšte neće delovati - pojasnio je Gincburg.

Na koga se još odnosi zabrana

Prema njegovim rečima, zbog toga će protokol najverovatnije sadržati raspored kada će se prestati sa upotrebom lekova za suzbijanje razvoja ćelija da bi se vakcinisao pojedinac i zaštitio, a zatim se vratio uobičajenom rasporedu lekova.

Kako je pojasnio prof. dr Vladimir Kovčin, poenta jeste da se tempira vreme kada će oboleli od kancera primiti vakcinu.

- Delimično je tačno da nije primenjiva kod onkoloških bolesnika. Nije primenjiva, kao ni sve druge vakcine u periodu kad pacijenti primaju hemioterapiju. Vakcine se u tom periodu ne primenjuju jer stimulišu umnožavanje ćelija imunog sistema, a citostatici ubijaju ćelije koje se dele, pa bi tako štetno uticale na imunitet. Međutim, kada pacijent završi hemioterapiju, kada se organizam posle izvesnog vremena očisti od citostatika, to je obično od dve do četiri nedelje, stvar je drugačija. Mora da se zna u kom periodu se daje, to je poenta - navodi prof. Kovčin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.