Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2022, 14:22

POČINJE VAKCINACIJA PROTIV HPV VIRUSA: Ova INFEKCIJA može da izazove KARCINOM, a prenosi se intimnim ODNOSOM

Evo kome se preporučuje...

Vakcina protiv HPV virusa će od aprila meseca biti besplatna i moći će da se primi u svim domovima zdravlja. Ona se preporučuje deci i mladima od 9 do 19 godina, koji još nisu stupali u seksualne odnose.

Direktorka sektora za lekove, Jovana Simonović objasnila je o kakvoj vakcini je reč, kome je namenjena, kada i koliki broj doza se prima.

Besplatna vakcinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << održavaće se u Domu zdravlja kod izabranog lekara.

- Kada govoriom o HPV virusu to je jedna velika grupa virusa, preko sto virusa, a njih 13 mogu izazvati karcinom, kod žena karcinom materice. Ova vakcina je devetovalentna, što znači da sadrži čestice koje liče na virus od devet tipova HPV virusa, a to su najčešće ti sojevi koji izazivaju karcinome - rekla je Jovana Simonović.

Preporučena je, nije obavezna, za decu, dečake i devojčice, od devet do 19 godina. Deca do 14 godina dobijaju dve doze, a od 14 do 19 tri doze i sve ide na teret države.

Ovaj virus prenosi se seksualnim odnosom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.