Otpočela vakcinacija goveda u Šumadijskom okrugu

Izvor: Kragujevac.rs, 22.Jul.2016, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpočela vakcinacija goveda u Šumadijskom okrugu

Vakcinacija goveda protiv nodularnog dermatitisa u Šumadijskom okrugu otpočela je danas i očekuje se da će biti završena u narednih 7-10 dana. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprava za veterinu, izašla je u susret zahtevu Regionalnog kriznog centra za Pomoravlje i Šumadiju i obezbedilo potrebnu količinu vakcina za vakcinaciju goveda. Za teritoriju Šumadijskog okruga obezbeđeno je 41 000 vakcina koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << je potrebno da sva goveda na ovoj teritoriji budu vakcinisana. Načelnik Šumadijskog upravnog okruga, Biljana Ilić Stošić posetila je tim povodom domaćinstvo porodice Talasković u selu Maršić, gde je danas otpočela vakcinacija goveda.

- Lokalna samouprava je preduzela sve što je u njenoj moći. Pre desetak dana je izvršena dezinsekcija objekata, a Vlada Republike Srbije je poslala 41 000 vakcina što će biti dovoljno da se vakcinišu sva goveda na teritoriji okruga. Nadajmo se najboljem, ali strepimo - kaže Biljana Ilić Stošić.

Prema rečima Lazara Paunovića, predsednika regionalnog odbora Veterinarske komore Srbije, područije Šumadije još uvek nije ugroženo, ali se preduzimaju preventivne mere kako do zaraze ne bi došlo.

- Nakon vakcinisanja goveda, potrebno je oko 28 dana da bi se stvorio imunitet od te bolesti. Na terenu je trenutno angažovano 15 veterinarskih ekipa, radi se od 7h  do 21 h, tako da očekujemo da će za nekih 7-10 dana vakcinacija biti završena na ovom području. Ono što je bitna informacija za naše proizvođače je da će promet stoke za klanje biti dozvoljen posle vakcinacije, u roku od 7 dana, a promet životinja koje idu sa gazdinstva na gazdinstvo biće dozvoljen posle 28 dana. Što se tiče karence za mleko, karence nema, a karenca za meso je 7 dana - ističe Paunović.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

STIGLE VAKCINE U Šumadijskom okrugu počela vakcinacija obolelih goveda

Izvor: Blic, 22.Jul.2016

U Šumadijskom okrugu danas je počela vakcinacija goveda obolelih od nodularnog dermatitisa...Potrebnu količinu od 41.000 vakcina obezbedilo je Ministarstvo poljoprivrede na zahtev Regionalnog kriznog centra za Pomoravlje i Šumadiju koji je procenio da će to biti dovoljno za vakcinisanje svih goveda...-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.