Od 1. marta još jedna obavezna vakcina za decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2017, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. marta još jedna obavezna vakcina za decu

Od 1. marta sledeće godine deca će primati još jednu obaveznu vakcinu protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka, predviđeno je Pravilnikom o vakcinaciji koji je nedavno stupio na snagu.

Vakcina, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće besplatna, odnosno biće obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

To je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca. Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kalendaru vakcinacije deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenje izazvana Hemofilusom influence tip b.

Vakcina je dodata na spisak obaveznih još prošle godine, kada je usvojen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali se čekala izrada i usvajanje Pravilnika kako bi počela njena primena.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, a to znači samo za pojedine slečajeve bolesne dece.

Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od ovih bolesti morali su sami da kupuju vakcine.

Vakcina se daje u tri doze, bebama kada napune dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obaveštenje za roditelje: Od 1. marta deca će primati još jednu obaveznu vakcinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2017

Prema Pravilniku koji je nedavno stupio na snagu moraće da se vakcinišu protiv bakterije pneumokoka..Vakcina, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće besplatna, odnosno biće obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje...Pročitajte i:..To...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.