Nuspojave - u prevodu 0,14%

Izvor: B92, 29.Sep.2021, 20:53

Nuspojave - u prevodu 0,14%

U Hrvatskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva, stiglo je 4.912 prijava koje se odnose na nuspojave nakon vakcinacije. Većina prijava je zatim označena kao nedovoljno ozbiljna, dok su u manjem procentu zabeležene ozbiljnije nuspojave koje se lako savladavaju.

Broj prijava 2.690 odnosi se na vakcinu Comirnaty, 537 na Spikevax (Moderna), 1539 na Vaxzevria (AstraZeneka) i 140 na kovid vakcinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Janssen. Takođe, postoji 6 prijava na kovid 19, usled imunizacije vakcinom čije informacije proizvođač nije hteo da podeli javno.

Iz Hrvatske Agencije za lekove napominju da razlike u broju prijava sumnji na nuspojave ne upućuju na razlike u sigurnosti vakcinacije.

U Republici Hrvatskoj je zaključno sa 2. septembrom 2021. godine aplikovano 3.278.961 doza vakcine protiv bolesti kovida 19. U poređenju broja prijava sumnji na nuspojave sa brojem primenjenih doza, dolazi se do zaključka da je na svakih 10.000 primljenih doza vakcine zabeleženo samo 14,4 prijave sumnji na nuspojave vakcinacije.

Drugim rečima, tek uz oko 0,14% primljenih doza vakcine zabeležena je sumnja na nuspojavu.

Ocenjeno je da je deo od 78,5 odsto prijava bez ozbiljnijih nuspojava, dok je 21,5 odsto ocenjeno kao ozbiljan slučaj, navela je Hrvatska Agencija za lekove u saopštenju.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu telesnu temperaturu, bol na mestu aplikacije, glavobolju, bol u mišićima, groznicu, opštu slabost, umor, crvenilo na mestu primene vakcine, mučninu i bol u zglobovima.

Reč je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih vakcina pa su najčešće blagog do umerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primenu simptomatske terapije (npr. , hladna obloga, lekovi sa snižavanje povišene telesne temperature i lekovi protiv bolova).

Kod prijava nekih osoba zabeleženo je i više nuspojava (može se javiti glavobolja, povišena temperatura i bol na mestu primene vakcine). Prikaz najčešćih nuspojava prema njihovoj zastupljenosti u zabeleženim prijavama unete su u svetsku bazu VigiBase.

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabeležene reakcije preosetljivosti koje su se manifestovale kao osip, svrab i crvenilo nedugo nakon primljene vakcine, u pojedinim slučajevima praćeno oticanjem lica, grla ili jezika pa i poteškoćama sa disanjem ili gutanjem, zbog čega su primenjeni antialergijski lekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka.

Osim toga, zabeleženo je opsežno oticanje na mestu aplikovanja vakcine, odnosno opsežna lokalna reakcija, visoka temperatura, tromboembolijski događaji pa i nesvestice.

Zabeleženo je 35 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane sa razdobljem vakcinacije. Do sada ni za jednu od navedenih prijava nije utvrđena uzročno-posledična povezanost sa primjenom vakcine.

Od predmetnih prijava, za 27 prijava uzročno-posledičnu povezanost sa vakcinacijom iz trenutno dostupnih podataka nije moguće ocenitii. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocenu prijava.

Za 8 prijava je, sledom sprovedene potpune ocene uz svu dostavljenu medicinsku dokumentaciju, uzročno-posledična povezanost između primene vakcine i smrtnog ishoda ocenjena kao: Nije verovatna.

Postoji i 9 prijava neželjenih događaja* sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane sa razdobljem vakcinacije, ali nisu uzročno-posledično povezane sa primenom vakcine.

Takođe, 16 prijava medicinske greške, odnosno pogrešne primene vakcine, nakon kojih u 14 prijava nije došlo do nastanka nuspojava, dok je u 2 prijave zabeležena nuspojava. *U slučaju kada je događaj povezan sa primenom vakcine isključivo vremenski ali ne i uzročno-posledično, reč je o tzv. neželjenom događaju (ne o nuspojavi), koje su zdravstveni radnici takođe u obvezi da prijavljuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.