Nema vakcina protiv žute groznice

Izvor: Danas, 25.Avg.2014, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vakcina protiv žute groznice

Beograd - Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ više od četiri meseca nema vakcinu protiv žute groznice, obaveznu za sve građane koji nameravaju da putuju u Afriku ili zemlje Južne Amerike. Putnici iz Srbije stoga po cepivo moraju da idu u Hrvatsku, Crnu Goru ili u Bugarsku, pa ih vakcinacija uz putne troškove košta četiri do pet puta više nego da su je dobili u Srbiji. Osim Torlaka, Vojnomedicinska akademija takođe može da vakciniše ljude koji putuju u zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << visokog zdravstvenog rizika, ali ni na VMA nemaju preventivnu zaštitu od ove bolesti.

Sem što je oboljenje izuzetno opasno (smrtnost od 20 do 50 odsto), vakcinisanje protiv žute groznice je obavezno pravilnikom Svetske zdravstvene organizacije. To je jedina bolest za koju je potrebno uverenje (žuta knjižica) da ste primili vakcinu da biste uopšte mogli da uđete u pojedine evropske zemlje nakon povratka iz Afrike ili Južne Amerike.

Profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović trebalo bi danas da otputuje u Nigeriju, ali će putovanje najverovatnije odložiti za naredni dan jer nije primio vakcinu.

- Idem na poslovni put, na poziv predsednika Nigerije. Bio sam nemalo iznenađen kada su mi u Torlaku rekli da već tri meseca nemaju vakcinu protiv žute groznice i da bi po cepivo trebalo da odem u Crnu Goru ili Bugarsku. Takođe su mi potvrdili da vakcine nema ni na VMA - kaže Trifunović za Danas.

On dodaje da se iz Srbije može otputovati u Afriku iako niste primili cepivo protiv žute groznice, ali da može da postoji problem pri povratku.

- Ukoliko se iz Afrike vraćate preko neke evropske zemlje, a većina ih zahteva sertifikat da ste primili vakcinu, velika je verovatnoća da će vas vratiti u Afriku. Ozbiljne države se ne igraju sa takvim stvarima, tako da ako odem u Nigeriju bez prethodno primljene vakcine, možda tamo i ostanem - ukazuje Trifunović.

Nezvanično saznajemo da na VMA imaju vakcine protiv žute groznice, ali su one namenjene samo za pripadnike Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim operacijama, a ne za građane koji putuju.

Za nabavku vakcina protiv žute groznice zadužen je Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“.

Narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za zdravlje Dušan Milisavljević kaže za Danas da je nedostatak vakcina akutni problem zdravstva u Srbiji.

- Više od decenije nama nedostaju pojedine vakcine. Porazno je što su često u pitanju one koje su neophodne za vakcinaciju dece. Da li je problem u nedostatku novca ili neadekvatnom planu nabavki cepiva, pitanje je za nadležne. Međutim, nijedan dosadašnji ministar zdravlja nije nije uspeo da reši problem - ukazuje Milisavljević. Prema njegovim rečima, vakcina protiv žute groznice bi mogla da se proizvodi i u Torlaku.

- Više puta sam u skupštini postavio pitanje - šta je sa Torlakom. On je, nažalost, leglo potencijalne korupcije. Gigant u bivšoj Jugoslaviji, respektabilna fabrika za pravljenje vakcina sada je na dnu. Zašto je doveden u takvu situaciju a mnogo miliona evra je uloženo u njega? Da li se sprema njegova prodaja nekoj stranoj kompaniji - pita Milisavljević, dodajući da svaki ministar zdravlja kada započne mandat pokrene to pitanje, „a onda zaćuti“.

Žuta groznica

Žuta groznica je teška virusna zarazna bolest koju prenose komarci. Zbog oštećenja krvnih sudova i zgrušavanja krvi koje uzrokuje virus, dolazi do krvarenja u mnogim organima. Bolest se javlja u zemljama tropskog pojasa Južne Amerike i Afrike. Vakcinacijom protiv žute groznice zaštićeni ste narednih 10 godina.

Za vakcinaciju u Hrvatsku

Problem sa cepivom je imao i naš čitalac B. R., koji je krajem marta putovao u Južnu Ameriku. „Išao sam u Zagreb kako bih primio vakcinu. Ona tamo košta 50 evra, a toliko sam platio i povratnu kartu. U Srbiji je cena vakcine bila oko 2.500 dinara. Sve ukupno, koštalo me četiri puta više - zaključuje B. R.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.