Izvor: RTS, 27.Apr.2021, 19:59

Nedelja imunizacije u godini korone

Poslednje sedmice u aprilu tradicionalno se obeležava Nedelja imunizacije, a s obzirom na to da pandemija koronavirusa traje duže od godinu dana, ove godine je imunizacija aktuelnija i važnija nego ikada.
Pored vakcinacije protiv kovida 19, lekari pozivaju građane i na redovnu vakcinaciju, odnosno podsećaju roditelje da u skladu sa kalendarom imunizacije dovode decu. Proveravali smo kakav je odziv u Vranju.
Danijela Đorđević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je majka troje dece, uzrasta od dve do sedam godina. Uroš je najstariji, priprema se za polazak u školu. Priprema podrazumeva i posetu pedijatru i primanje vakcine.
"Sada evo išli smo na vakcinu, pa idemo po upute za školu, sve normalno. Pratimo vakcine, karton od vakcine. -Jel i tokom prošle godine neko od dece primilo vakcinu? Da, da, mala je primila MMR", kaže Danijela.
Po prvu vakcinu za svoje dete, došli su Danailovići. Na šalteru dobijaju informacije, ali zbog gužve odlažu posetu lekaru.
"Sad trenutno nećemo da čekamo, idemo kući, pa dolazimo poslepodne. Ako opet bude gužva dolazimo sutra. -Ali nemate dilemu da li da vakcinišete dete? Ne, nemamo"; smatra Milan Danailović iz Vranja.
U Domu zdravlja u Vranju svakog radnog dana se daju vakcine za prevenciju više životno ugrožavajućih bolesti. U vreme aktuelne zaraze, lekari kažu da je još važnije objasniti roditeljima značaj cepiva.
"Procentualno gledano, vrlo mali pad broja vakcinisane dece u odnosu na period pre kovida. To je verovatno malo i zbog straha roditelja od kovida, ali smo u suštini zadovoljni. Dolaze nam roditelji, vakcinišemo decu prepodne od 10 sati, a poslepodne od 16 sati", objašava dr Marina Džikić, upravnica Doma zdravlja u Vranju.
Epidemiolozi napominju da treba usaglasiti redovnu vakcinaciju sa aktuelnom protiv koronavirusa, da se prati procedura i mere zaštite.
"Postoji jedno pravilo, odnosno stručno mišljenje, da najmanje treba četiri nedelje da prođe od momenta prestanka zaraze koje se utvrđuje negativnim testom ili prestankom kliničkih simptoma za koje kažu kliničari da nema više zaraze, u pitanju je zdrav čovek, odnosno dete, da može da se krene sa imunizacijom. Znači, najmanje četiri nedelje", kaže dr Goran Ristić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju.
U kontekstu slogana ovogodišnje nedelje imunizacije - "Vakcine nas zbližavaju", lekari poručuju: treba se vakcinisati, kako bismo bili bliski.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija,   Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.