(Ne)razuman strah od MMR vakcina

Izvor: RTS, 14.Jan.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)razuman strah od MMR vakcina

Uprkos činjenici da je imunizacija, odnosno vakcinacija dece u Srbiji obavezna po zakonu, sve je veći broj roditelja koji odbijaju da njihova deca prime vakcinu protiv zaraznih bolesti. Zbog toga nam, poručuju stručnjaci, prete bolesti za koje smo mislili da su odavno iza nas. Zaključno sa današnjim danom, male boginje su laboratorijski potvrđene kod 38 osoba.
Vakcinisati dete ili ne – dilema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je pojedinih roditelja u Srbiji. Na jednoj strani su brojne internet kampanje koje pozivaju na bojkot vakcina, a na drugoj upozorenja pedijatara da se ne šale sa zdravljem svoje dece.

"Vakcinisala sam svoju decu i jesam za vakcinaciju, ja sam zdravstveni radnik", kaže jedan roditelj. "Vakcinisala sam dvoje starije dece i smatram da treba da prime vakcine. Ali za MMR nisam sigurna – zbog alergije nisam sigurna, tako da smo odbili MMR vakcinu", kaže drugi.
U 2014. godini u Domu zdravlja "Palilula" vakcinisano je pet odsto manje dece nego u 2013.
Kao glavni razlog odbijanja vakcinacije roditelji navode strah od MMR vakcine (protiv malih boginja, zauški i rubeole), jer su pročitali da je ona "okidač" za autizam. Različite stavove imaju i stručnjaci.
"Mi smo tokom novembra i decembra imali jednu veliku epidemiju morbila, što je vrlo opasna osipna groznica... Epidemija je u Beogradu, Valjevu, Šapcu. Napada pre svega nevakcinisanu decu, međutim, velika je dilema oko MMR vakcine, koja je, po meni kao pedijatru, nesrećno optužena za izazivanje nekih bolesti, posebno autizma", kaže dr Biljana Đurić-Stojanović, pedijatar u DZ "Palilula".
"Ja uvek kad se svađam, postavim jedno pitanje: zašto amiši, a ima ih tri miliona u Americi, koji se ne vakcinišu, nemaju autizam. Oni se od nas razlikuju samo po tome što jedu zdravu hranu i ne vakcinišu se. I smatram da je to nepotrebna vakcina", ističe prof. dr Branimir Nestorović, pedijatar u Dečjoj klinici u Tiršovoj.
Slagali se oko MMR vakcine ili ne, stručnjaci nemaju dilemu o tome da nas vakcine štite od mnogih zaraznih bolesti.
"Ima vakcina za koje smatram da treba obavezno da se dobiju – difterija, tetanus... vakcina za veliki kašalj... Recimo, neke zemlje, kao Velika Britanija, pokušavale su da prekinu sa vakcinama za veliki kašalj i imale su jezive epidemije velikog kašlja sa smrtnim ishodima", kaže dr Nestorović.
"Biće veoma ugroženo zdravlje njihove dece. Ne samo njihove, nego čitave populacije. Čitavo društvo može biti ugroženo, jer mi moramo da eradiciramo neke bolesti. Neke bolesti smo eradicirali upravo vakcinacijom", kaže dr Biljana Đurić-Stojanović.
I dok je deo svetske populacije u mogućnosti da odbije vakcinu, oko 23 miliona dece još nema pristup cepivima koja mogu da im spasu život. Pa tako i u 21. veku zarazne bolesti odnose živote.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.