Moju ćerku NAPADA VLASTITI IMUNI SISTEM! Svaka vakcina je bila noćna mora, ali evo zašto ću je VAKCINISATI I PROTIV KORONE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2021, 19:04

"Moju ćerku NAPADA VLASTITI IMUNI SISTEM! Svaka vakcina je bila noćna mora, ali evo zašto ću je VAKCINISATI I PROTIV KORONE!"

Vakcine su oduvek bile ljudske dileme

- Moja ćerka Rori bila je potpuno vakcinisana, prema rasporedu, od rođenja do prvog razreda. Kada je bila mala, naše osiguranje nije pokrivalo imunizaciju, ali sam je odvodila u lokalni dom zdravlja po novu dozu. Grlila bih je dok se migolji, dok sestre štipaju njene bucmaste butine. Svaki ubod igle, kod Rori je izazivao plač. Dok gledam kako joj stavljaju flastere i meni oči zasuze, jer ne mogu da je gledam u bolovima, ali nikad nisam >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oklevala da je dovodim na vakcinaciju - započinje svoju ispovest majka Ališa Garso.

Dodaje da se sve promenilo kada je Rori napunila šest godina.

- Probudila se jednog jutra i rekla mi da se u novim patikama, koje je nosila cele nedelje, oseća 'čudno'. Kasnile smo u školu, pa sam na sve načine pokušala da je nagovorim da ih obuje. Molila sam, pokušala da je podmitim i, na kraju, podviknula strogim glasom. Ništa nije uspelo, donela je par koji je prerasla i ugurala noge u njih - svedoči majka za "Hafpost".

Ubrzo, kod njene ćerke se javila nesanica, ali i primetne promene u ponašanju.

- Moja slatka devojčica postala je prkosna i agresivna. Pričala bi sama sa sobom ili možda sa nekim drugim, dok je halucinirala i mislila da postoji još neko u sobi. To što priča nije imalo smisla za sve nas koji smo bili prisutni. Neko vreme je čudno hodala, na kraju se čak manje i kretala, sve dok nije samo sedela nema i katatonična. Široke zenice pojele su njene oči boje lešnika i uvek je zurila u daljinu, kao da pokušava da vidi nešto što je mnogo udaljeno - kaže majka.

To je bilo zastrašujuće i iscrpljujuće za Alisu, ali još gore je što ni lekari nisu znali šta nije u redu sa devojčicom i kako da joj pomognu.

- Tri godine smo očajnički tražili dijagnozu i na kraju joj je otkriven autoimuni encefalitis, zbog kojeg njen imuni sistem napada zdrave moždane ćelije i dovodi do neuroloških i psihijatrijskih problema. Ako se ne leči, ovo stanje može da izazove trajni invaliditet ili smrt. Niko sa sigurnošću ne zna šta je uzrok ove bolesti", objašnjava Garso.

Tokom naredne četiri godine, tim lekara u dečjoj bolnici, uspeo je ponovo da pokrene Rorin imunološki sistem. Dobila je lekove koji sprečavaju njen organizam da proizvodi auto-antitela, dok je infuzijom dobijala zdrava antitela.

- Postepeno joj je bivalo bolje. Kad god bi se Rori prehladila ili je neko od dece u njenom razredu bio bolestan, zadržavala sam dah i strepela. Nije bilo načina da saznamo da li ona epizoda može da se ponovi. Onda je nastupila i nova briga - vakcine. Napravljene su tako da aktiviraju imuni sistem da stvara antitela, a mi smo njen jedva osposobili. Kada su joj lekari ukinuli lekove, dobila sam zeleno svetlo da nastavim sa imunizacijom, ispunila me je jeza. Te jeseni nisam je odvela na vakcinaciju protiv gripa, niti zvala njenog pedijatra da zakažem imunizaciju - priseća se majka.

Tokom redovnog godišnjeg pregleda, Rorin lekar je primetio majčin propust - nedostajale su vakcine protiv tetanusa, difterije i meningitisa.

- Priznala sam da se plašim da uradim bilo šta što bi aktiviralo Rorin imuni sistem. Doktorka koja ju je videla u najgoroj fazi i sada kada se potpuno oporavlja, mogla je da mi drži predavanje o vakcinama, ali nije, rekla mi je da razume. Smatrala je da bi aktivacija imunog sistema bila mnogo manja sa vakcinom nego sa zaražavanjem tom bolešću. Predložila je da počnemo da najblažom, koju je Rori dobro podnela kada je bila manja. Stomak mi se uvezao kada je igla uronila u njenu ruku - kaže majka.

Tokom sledeća 24 sata, pod Ališinim budnim okom, Rori je kao jedinu reakciju navela bol u ruci.

- Inače je bila dobro. Tako je bilo i kada je kasnije primila vakcinu protiv meningitisa. Prošle jeseni, kada se pojačala opasnost od korona virusa, a vakcine još nije bilo, uradila sam ono što sam mogla - vakcinisala je u oktobru protiv gripa. Sada kada je dostupna i kovid vakcina, anketa kaže da se 25 posto roditelja izjasnilo da neće vakcinisati svoju decu, a 36 posto će sačekati sa vakcinacijom. Potrebno je vakcinisati 80 posto stanovništva kako bi bili bezbedni, a deca su tu ključna - kaže Ališa.

Iako je to obeshrabruje, kaže da razume roditelje koji neće vakcinisati svoju decu ili će sačekati sa tim.

- Strah je moćan. Nadam se, međutim, da će ovi roditelji imati pedijatra kao što je naš, doktorku koja je saosećala sa mnom i vodila me kroz proces. Agencija za hranu i lekove odobrila je u ponedeljak Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina, a Centri za kontrolu bolesti izdali su potrebne smernice ove nedelje. Kada se to dogodi, odmah ću prijaviti Rori. Uradiću to, jer želim da ostane zdrava i da se naši životi nastave. Uradiću to, jer je red na nas da zaštitimo druge - zaključuje Ališa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.