Mirjanić: Za desetak dana biće poznato kada stižu vakcine protiv bolesti plavog jezika

Izvor: Blic, 18.Mar.2017, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirjanić: Za desetak dana biće poznato kada stižu vakcine protiv bolesti plavog jezika

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će u narednih desetak dana biti poznato kada bi mogla da stigne vakcina protiv bolesti "plavog jezika".

Mirjanić je rekao novinarima u Srpcu da su nadležne ekipe na entitetskom i nivou BiH, u saradnji sa stručnjacima iz zemalja u okruženju, sugerisali da se u Srpskoj i Federaciji BiH izvrši ova vakcinacija.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />On je istakao da će to biti učinjeno, ali da ne zna pouzdano koliko će taj posao koštati, kao i ko će snositi troškove nabavke vakcina.

Kada je reč o vakcinaciji protiv bolesti životinja "kvrgava koža", Mirjanić je istakao da će i to biti sprovedeno.

- EU obezbediće vakcine, a verovatno će Srpska i FBiH snositi i deo troškova za njihovu primenu - naveo je Mirjanić.

Na pitanje da li će se problemi hrvatskog koncerna "Agrokor" negativno odraziti na domaće poljoprivrednike i povrtare, Mirjanić je odgovorio potvrdno, ali da bi o tome egzaktnije podatke trebalo da imaju institucije koje se bave trgovinom.

- U svakom slučaju imaćemo negativne posledice - zaključio je Mirjanić.

Naredne sedmice sredstva za nastavak isplate podsticaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić najavio je danas u Srpcu da će već sljedeće sedmice biti obezbeđen deo sredstava za nastavak isplate podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju za prošlu godinu.

- Treba očekivati da u jednom kraćem vremenskom periodu platimo sva dugovanja iz prošle godine, nakon čega ćemo odmah početi da redovnije isplaćujemo sredstva za tekuću godinu - rekao je Mirjanić novinarima.

On je istakao da je juče isplaćeno 10,4 miliona KM podsticaja za prošlu godinu, te da je za isplatu preostalo 19 miliona KM.

Kada je reč o žalbama poljoprivrednih proizvođača na pravilnik za podsticaje za ovu godinu, Mirjanić je naveo da je resorno ministarstvo maksimalno uvažilo njihove sugestije, u kojima je traženo i da budu povećani podsticaji za stočarstvo i proizvodnju mesa.

- Pravilnik će najverovatnije biti objavljen sledeće sedmice, a Vlada je usvojila plan korištenja tih 60 miliona KM koji su raspoređeni za tekuću proizvodnju i manjim delom za kapitalna ulaganja - dodao je Mirjanić.

On kaže da je razlika ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg pravilnika upravo u manjim kapitalnim ulaganjima za nabavku mehanizacije i za prehrambenu industriju.

Mirjanić je rekao da je tako odlučeno zbog teške situacije u kojoj se nalazi primarna proizvodnja, te pritiska u vezi sa primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

- Povećali smo jedan deo podsticaja za primarnu proizvodnju i tako odložili sredstva za kapitalna ulaganja za sledeću godinu - naveo je Mirjanić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.