Ministarka zdravlja pozvala na vakcinaciju dece: Srbija je na pragu epidemije velikog kašlja

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 22:16

Ministarka zdravlja pozvala na vakcinaciju dece: "Srbija je na pragu epidemije velikog kašlja"

Prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja, izjavila je večeras da Srbija nije na pragu epidemije morbila, ali jeste na pragu epidemije velikog kašlja.

Zbog nedovoljnog vakcinalnog obuhvata u Srbiji su se pojavile male boginje, a isti razlog doveo je do prijave epidemije velikog kašlja u Beogradu i velikog broja novih slučajeva

"Četiri slučaja nisu epidemija, međutim jasno je da ta četiri slučaja koja se, na sreću, nisu iskomplikovala mogu da budu uvod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u epidemiju ukoliko ne postoji vakcinacija i ukoliko roditelji ne poštuju ono što im govore pedijatri. Postoji verovatnoća da će se neko razboleti i da neće imati tu sreću i da će zaista taj virus otići u centralni nervni sistem i ostaviti definitivne posledice. Moj poziv je da svi slušaju pedijatre i da se deca vakcinišu", podvukla je ministarka Grujičić.

U protekloj sedmici u Beogradu je registrovano je 857 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, najnoviji su podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda (GZJZ).

"Kada je reč o velikom kašlju, tu je veliki broj, preko 400 obolelih. Imali smo 5 smrtnih slučajeva, i najviše deca stradaju. Mala deca, do dva meseca uzrasta, koja nisu vakcinisana. Mora da se napravi jedan sastanak nacionalnog tela za vakcinaciju, gde će Republička stručna komisija za infektivne bolesti i Republička stručna komisija za pedijatriju, koje su formirane i koje treba da daju preporuku da li vakcinisati za tih mesec, mesec i po dva dana majke ili ne. U četvrtak ćemo imati podatak i za ovu poslednju nedelju koliko je zaraženo. To je već veliki broj", kaže ministarka.

Danica Grujičić se potom osvrnula i na sve manji odziv kada je vakcinacija u pitanju.

 "Možemo samo da filozofiramo šta je dovelo do toga da ljudi ne veruju lekarima. Internet nije toliko veliki razlog, koliko ima loše strane, ima i dobre. Danas svako može na internet da okači šta hoće", priča ministarka zdravja i dodaje:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.