Izvor: Glas javnosti, 02.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo u obruču besnila

KRALJEVO - Pošto je u sedam sela, koja su u predgrađu Kraljeva, zabeleženo osam slučajeva besnila kod lisica i divljih mačaka, Ministarstvo za poljoprivredu proglasilo je grad zonom zaraženom besnilom, a okolne gradove i opštine potencijalno ugroženim.

Vlasnicima pasa i mačaka, ali i svima koji imaju kućne ljubimce, naložena je obavezna vakcinacija, držanje životinja u kontrolisanim prostorima, čišćenje i dezinfekcija. Građanima su upozoreni na oprez u susretu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << lutalicama, psima i mačkama, koji su glavni prenosioci opake bolesti u urbanim sredinama.

- Od januara do danas pregledali smo ukupno 29 životinja - 23 lisice, dve mačke, tri psa i jednu divlju mačku. Kod sedam lisica i kod divlje mačke naišli smo na virus besnila - kaže dr Zoran Debeljak, direktor Specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu.

On navodi da je situacija ozbiljna jer je u 25 opština Raškog, Rasinskog i Moravičkog okruga pregledano 97 životinja, a čak 29 u Kraljevu.

- Besnilo se u prirodi javlja ciklično i širi se u zavisnosti od porasta broja lisica, koji od kraja devedesetih do sada doživljavaju vrhunac - kaže Debeljak.

U selima Godačica, Sibnica, Čukojevca, Oplanić, Vitanovac, Sirča i Miločaj, koja okružuju Kraljevo, prema procenama stručnjaka, ima oko 3.500 pasa lutalica, koji u čoporima, posebno u vreme parenja, krstare i okolnim šumama.

Od početka godine bilo je više od deset napada na stoku, čak i u prigradskim naseljima, a više puta psi su nasrtali i na ljude. Na padinama Gledićkih planina jedan lovac morao je da potraži spas na drvetu.

Ova zaraza zasada je ograničena samo na divlje životinje, ali ako one dođu u dodir sa domaćim, veoma je velika mogućnost da obole i ljudi.

- Pas ili mačka zaraženi besnilom kroz pljuvačku mogu deset dana da luče i na čoveka prenesu opaki virus pre nego što se simptomi pojave u njihovom ponašanju. Lisice izgube strah od ljudi i ulaze u dvorišta i naselja, psi kunjaju, postanu bezvoljni ili agresivni. Zato je važno svaku promenu raspoloženja kod životinja odmah prijaviti stručnjacima koji će životinju posmatrati deset dana - kaže Debeljak.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Besnilo opasalo ceo grad

Izvor: Kurir, 02.Jun.2009

KRALJEVO - Pošto je u sedam sela koja su takoreći postala predgrađa Kraljeva od početka godine zabeleženo osam slučajeva besnila kod lisica i divljih mačaka, Ministarstvo za poljoprivredu proglasilo je grad zonom zaraženom besnilom, a okolne gradove i opštine potencijalno ugroženim. Vlasnicima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.